Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

VS mag blijven boren naar olie in Rusland

  •  
08-08-2014
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
OilNorthPole.jpg
Timmermans' 'eensgezindheid en standvastigheid tegen Rusland' niet bestand tegen oliebazen 
De proefboringen van het Amerikaanse oliebedrijf ExxonMobil naar olie en gas in Russische poolwateren gaan gewoon van start. De proefboringen kosten 700 miljoen dollar en mogen blijven doorgaan omdat de contracten al eerder gesloten waren. De huidige sancties die de VS Rusland onlangs hebben opgelegd lijken daarop geen enkele invloed te hebben.
Voor ExxonMobil zijn de proefboringen in de Karazee ten noorden van Siberië van belang omdat hun productie in het tweede kwartaal van dit jaar fors daalde. Nieuwe olie- en gasbronnen zijn daarom voor hen essentieel.
ExxonMobil liet aan persbureau Bloomberg weten dat de boringen van start gaan en tot medio oktober zullen duren. Ze worden uitgevoerd in samenwerking met het Russische staatsbedrijf Rosneft. De zoektocht wordt voor het grootste deel bekostigd door de Russische energiesector. ExxonMobil investeerde 40 miljard in de zoektocht.
RTEmagicC_OilNorthPole.jpg
Minister Timmermans riep landen vandaag nog op ’eensgezind en standvastig’ te zijn om Rusland op een andere ’koers’ in Oekraïne te krijgen. Op zijn Facebookpagina schrijft hij dat Rusland een koers moet gaan varen “die uitgaat van het internationaal erkende principe dat landen zelf hun toekomst mogen bepalen en dat andere landen niet het recht hebben te proberen hun wil op te leggen door landjepik of onrust te stoken”.
cc-foto: Erica Joy

Meer over:

wereld, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.