26

VS mag toch in Europese bankrekeningen neuzen

Ondanks fel protest in het verleden, hebben de Europarlementariërs toch een akkoord bereikt

Amerika mag toch Europese bankrekeningen inkijken. Met 484 stemmen voor en 109 stemmen tegen is het Europarlement donderdag akkoord gegaan met de doorgifte van de Europese bankgegevens door bankencentrum Swift aan de Amerikaanse autoriteiten.

Een vorige versie van het akkoord werd vijf maanden geleden nog verworpen, onder aanvoering van Europarlementariër Jeanine Hennis-Plasschaert (VVD). Zij is inmiddels overgestapt naar de Tweede Kamer.

Het nieuwe akkoord wijkt op slechts een aantal punten af van het vorige. Zo dienen Europese inspecteurs in Washington erop toe te zien dat de privacy van de burger wordt gewaarborgd. Ook streeft Europa ernaar niet alle gegevens door te spelen aan de VS; binnen één jaar wil men naar een eigen systeem, waarin de bankgegevens onderzocht kunnen worden naar verdachte transacties.

Christendemocraten, socialisten én liberalen stemden vandaag massaal voor. Van belang was met name de gelijkwaardigheid die in dit nieuwe initiatief omschreven is. Europa heeft nu namelijk net zoveel recht op de Amerikaanse bankgegevens.

Geef een reactie

Laatste reacties (26)