149

“VS medeverantwoordelijk voor crisis in Irak”

Oud bewindvoerder Paul Bremer hekelt Amerikaanse rol

In een interview met Nieuwsuur zegt Bremer dat president Obama een grote fout heeft gemaakt door in 2011 de Amerikaanse troepen geheel terug te trekken met gevolgen voor het hele Midden Oosten.


Met de opmars van de terreurbeweging ISIS in Irak is de discussie onder voormalig betrokkenen weer opgelaaid over de Amerikaanse inval in Irak van 2003. De Britse oud-premier Tony Blair zei dit weekend dat de westerse invasie niet de oorzaak is van het huidige geweld, maar Bremer denkt daar anders over:

Wij zijn verantwoordelijk. Daar wil ik niet onderuit.

Ook de Amerikaanse oud-ambassadeur Christopher Meyer is die mening toegedaan. Eerder zei hij in de Britse krant Mail on Sunday:

We oogsten wat we zaaiden in 2003. Dit is niet alleen kennis achteraf, we wisten toen ook al dat de omverwerping van Saddam Hussein het land ernstig zou destabiliseren.

Bremer pleitte er in Nieuwsuur voor dat Obama moet ingaan op het verzoek van de Iraakse regering om luchtaanvallen uit te voeren op ISIS. Bovendien moet minister Kerry van Buitenlandse Zaken zo snel mogelijk naar Bagdad om een brede coalitie tegen ISIS te smeden:

Er moet een regering komen met Koerden, soennieten en sjiieten. En dat kan niet zonder Amerikaanse steun.

De Amerikaanse vicepresident Joe Biden heeft woensdag de drie belangrijkste Iraakse leiders over de telefoon gesproken over het vormen van een nationale eenheid in Irak. Biden sprak met premier Nuri al-Maliki, zijn politiek rivaal en voorzitter van het parlement Osama al-Nujaifi en president Masoud Barzani van de Koerdische regio in Irak. In het gesprek riep Biden op tot het vormen van een regering waarin alle partijen deelnemen. Na de verkiezingen van eind april bleken de politieke partijen in Irakzo sterk verdeeld dat het vormen van coalities een moeizaam en langdurig proces is.

Geef een reactie

Laatste reacties (149)