122

VS-minister van Defensie: ‘Europa is te vreedzaam’

'Afkeer van geweld is van zegen veranderd in belemmering' … New York Times: link tussen harde kritiek en Nederlandse terugtrekking uit Afghanistan

De Amerikaanse minister van Defensie Robert Gates meent dat Europa een te grote afkeer van militair geweld koestert. Die houding hindert volgens hem de Navo en brengt het voortbestaan van de verdragsorganisatie in gevaar.


Door redactie Joop

Tijdens een seminar aan de National Defense University in Washington zei Gates onder meer:

De demilitarisering van Europa, waar grote delen van het publiek en de politieke klasse gekant zijn tegen militair geweld en de risico’s die daarmee gepaard gaan, is van een zegen in de 20ste eeuw veranderd in een belemmering om echte veiligheid en duurzame vrede te bereiken in de 21e eeuw.

Volgens Gates leidt de vreedzame houding tot een te geringe bereidheid om offers, zowel financieel als menselijk, te brengen voor het bondgenootschap. Dat leidt tot verzwakking en die – al dan niet vermeende – zwakte kan weer agressie uitlokken.

De Amerikaan stelt dat door bezuinigingen Europese strijdkrachten steeds lastiger in staat zullen zijn gezamenlijk op te trekken. Hij doelde daarmee onder meer op het probleem om de 100.000 man sterke Navo-troepenmacht in Afghanistan op de been te houden.

De New York Times legt een directe link met de Nederlandse politiek:

Gates’ ongezouten commentaar komt slechts drie dagen nadat in Nederland de regeringscoalitie viel over een conflict rond het aanhouden van troepen in Afghanistan. Het ziet er nu naar uit dat de meeste van de 2000 Nederlandse miliatiren dit jaar worden teruggetrokken. Peilingen wijzen uit dat de weerstand tegen de oorlog in Afghanistan in bijna alle Europese landen toeneemt.

De Standaard: ‘Europese afkeer van militair geweld hindert Navo’

New York Times: Gates Calls European Mood a Danger to Peace

De complete speech van Gates

cc-foto: isafmedia

Geef een reactie

Laatste reacties (122)