24

VS nu langer in Afghanistan dan Russen

Oorlog tegen Taliban duurt al 9 jaar en 50 dagen

De strijd die Amerikaanse troepen en hun geallieerden uitvechten in Afghanistan duurt vanaf vandaag langer dan de bezetting van het land in de jaren tachtig door het Sovjet-leger.

Toen het Sovjet-leger Afghanistan op 27 december 1979 binnenviel om het heersende communistische regiem bij te staan was het officiële doel het vestigen van een moderne staat naar socialistisch model. Dat mislukte faliekant en in 1989 trok de invasiemacht zich terug.

Ondertussen financierde de Verenigde Staten het gewapend verzet tegen de Russen. Die verzetsgroepen grepen in 1992 de macht en zouden bekend worden als de Taliban. Vervolgens vielen de geallieerden het land op 7 oktober 2001 binnen om af te rekenen met het nieuwe bewind dat onderdak bood aan Osama bin Laden.

Volgens analisten zijn de twee oorlogen niet met elkaar te vergelijken. Zo kostte de Russische bezetting veel meer burgers het leven, naar schatting 1 miljoen tegenover de 10.000 burgerdoden die er in de huidige oorlog zijn gevallen.

Wel een overeenkomst is dat de Amerikanen hun doel nog steeds niet bereikt hebben, stelt Wadir Safi, hoogleraar aan de universiteit van Kabul. Volgens hem moeten de Amerikanen hun doelen bijstellen en onderhandelen met het verzet anders is de kans groot dat de bevolking de bezetting net zo zat wordt als die van de Russen. Volgens plan trekken de buitenlandse troepen zich in 2014 terug. 

Een Russische analist ziet daar wel een parallel in. ‘Toen de Russen in 1989 vertrokken lieten ze ook een regering achter met het idee dat die zichzelf zou redden.’ 

NZ Herald: US presence in Afghanistan matches Soviet slog

cc-foto: Tom Harnish Een F-15E Strike Eagle lanceert afleidingsprojectielen boven Afghanistan, december 2008

Geef een reactie

Laatste reacties (24)