Laatste update 13 juli 2016, 13:37
253

VS overweegt solo-actie

Update: Brits parlement verwerpt deelname aanval ... Kerry gaat bellen met Timmermans ... Kamer steunt lijn kabinet ... Rusland stuurt oorlogsschepen naar Middellandse Zee ... Burgers VS tegen militair ingrijpen ... Nog geen beslissing over aanval VS, maar Syrië moet rekenen op 'krachtig signaal'

Het gedreun van de Britse en Amerikaanse oorlogstrommels, wat eerder deze week nog oorverdovend klonk, lijkt in volume te zijn afgenomen. De Britse minister-president David Cameron heeft flink moeten inbinden, nadat hij door de oppositie geleid door Ed Miliband van de Labour Party, voor het blok werd gezet. Ook in de Verenigde Staten stuit president Obama op sterke tegenstand voor zijn militaire ambities. Een grote meerderheid van de bevolking is tegen een interventie in Syrië en ook de politieke weerstand groeit. Daarnaast heeft de secretaris-generaal van de VN, Ban Ki-moon, gepleit voor terughoudendheid, en gevraagd om de inspecteurs hun werk te laten afmaken.


Updates onderaan artikel

Obama liet weten de verzamelde bewijzen tegen het licht te hebben gehouden en de Syrische oppositie vrij te kunnen pleiten van schuld voor de gifgasaanvallen. Hoewel Obama nog geen definitieve beslissing heeft genomen over een eventuele vergeldingsaanval op Syrië, liet hij weten dat het regime op een ‘krachtig signaal’ dient te rekenen.

Ondertussen groeit de politieke weerstand tegen de aanvalsplannen, al zijn niet alle tegenstanders even goed op de hoogte. De publieke opinie spreekt zich ook uit tegen de plannen. Slechts 25 procent steunt militair ingrijpen door de VS, als mocht blijken dat Assad schuldig is aan de gifgasaanval.

In Groot-Brittannië heeft de oppositie in een blokkade opgeworpen in de vorm van zes eisen waaraan het kabinet dient te voldoen alvorens de oppositie haar steun verleent. Ed Miliband van de Labour Party eiste onder meer:

– Een stemming van de VN-Veiligheidsraad over het rapport van de VN-inspecteurs
– Overtuigend bewijs dat Assad verantwoordelijk is voor de gifgasaanval
– Heldere juridische basis voor ingrijpen in het internationaal recht

De oppositie is echter niet het enige obstakel voor Cameron. Al 80 leden van zijn eigen partij hebben inmiddels hun zorgen geuit over Britse deelname aan militair ingrijpen in Syrië.

Ban Ki-moon, de secretaris-generaal van de Verenigde Naties, waarschuwde ook om geen overhaaste beslissingen te nemen:

Laat de inspecteurs vier dagen lang (vrijdag is de vierde dag) hun werk doen en dan moeten we het bewijs wetenschappelijk onderzoeken met behulp van experts. Daarna zullen we rapport uit moeten brengen aan de VN-Veiligheidsraad om actie te kunnen ondernemen.

De Franse president Hollande zingt donderdag ook een toontje lager. Na een ontmoeting met de Syrische oppositieleider Ahmad al-Jarba, gaf Hollande aan ‘alles in het werk gesteld moet worden om een politieke oplossing te vinden in Syrië’.

De Tweede Kamer zal donderdagmiddag debatteren over een militaire interventie in Syrië en de mogelijke rol van Nederland in dat verband. In een brief aan de Kamer schrijven ministers Timmermans van Buitenlandse Zaken en Hennis-Plasschaert van Defensie, dat Nederland geen verzoek heeft ontvangen om deel te nemen aan een militaire missie tegen Syrië.

In Brussel werd gisteren al gedemonstreerd tegen militair ingrijpen in Syrië. Zo’n 200 mensen gingen met spandoeken de straat op.

De bezorgdheid over mogelijke escalatie van het conflict na westers ingrijpen, wordt gevoed door waarschuwingen vanuit Iran en Rusland. Naast verbale waarschuwingen, geeft de Russische regering ook een fysiek dreigend signaal af, door het sturen van oorlogsschepen naar de Middellandse Zee. Het gaat om een raketschip en een antiduikbootschip. Assad zelf heeft alvast alle vertrouwen in de uitkomst van een mogelijke strijd:

Het gaat om een historische confrontatie waar wij als overwinnaars zullen uitkomen.

Update 15.00 uur:
Militair ingrijpen is illegaal volgens het internationaal recht. Dat heeft de externe volkenrechtelijk adviseur van het ministerie van Buitenlandse Zaken in een adviesrapport geschreven aan het kabinet. Ook voor een humanitaire interventie is volgens hoogleraar André Nollkaemper van de Universiteit van Amsterdam niet aan de voorwaarden voldaan.

Update 20:00 uur:

De NOS meldt:

Minister Timmermans van Buitenlandse Zaken zal later vanavond met zijn Amerikaanse ambtsgenoot John Kerry overleggen over Syrië. Daartoe is een afspraak gemaakt. Dat is gebeurd op initiatief van Kerry.

Het kabinet is van mening dat voor een militaire actie tegen het “VN-spoor moet worden doorlopen”. De Tweede Kamer is het daar in meerderheid mee eens. Ook de VVD schaart zich daarachter maar blijft stellen niet afhankelijk te willen zijn van de instemming van Rusland en China.

Update 22:45

Tegenover CNN heeft Obama verklaard dat een aanval geen duidelijk doel zal dienen en een of twee dagen in beslag zal nemen. “Daarna gaan we weer weg.”

Update 23:15

De New York Times meldt dat Obama zou overwegen de aanval alleen uit te voeren, zonder steun van de VN of zelfs maar de Britten. De aanval zou moeten plaatsvinden als de VN-inspecteurs het land hebben verlaten. Dat zou al aanstaande zaterdag het geval kunnen zijn. Amerikaanse inlichtingendiensten zouden geen bewijzen hebben gevonden die aantonen dat Assad verantwoordelijk is voor de gifgasaanval. Niettemin is het Witte Huis overtuigd van zijn betrokkenheid.

Update 23:55

Het Britse parlement heeft tegen ingrijpen in Syrië gestemd met 285 tegen 272 stemmen. Dat betekent dat de conservatieve premier Cameron moet afzien van een gezamenlijke actie met de VS. Een motie van Labour om alleen bij ‘overtuigend bewijs’ over te gaan tot een aanval werd weggestemd maar verrassend genoeg werd daarna ook een motie van de regering om in te grijpen in Syrië verworpen.

cc-foto’s: revosocGuillaume Paumier en Amanda Lucidon

Geef een reactie

Laatste reacties (253)