17

VS privatisering oorlog is miljardenverspilling

Slecht management van projecten in Afghanistan en Irak hebben corruptie in de hand gewerkt

In Irak en Afghanistan hebben de Verenigde Staten de afgelopen tien jaar meer dan 30 miljard dollar verspild door private bedrijven in te huren. Het geld voor contracten en projecten blijkt achteraf amper effectief besteed.

Uit een onderzoek van een commissie van het Congres blijkt dat de 30 miljard is verkwanseld door slechte planning, mismanagement, vage en veranderende eisen en te weinig concurrentie tussen de projectorganisatie. Door dit laatste zou de corruptie in Afghanistan en Irak zijn toegenomen. Het Amerikaanse leger had op een gegeven moment meer dan 260.000 ingehuurde werknemers in dienst, ongeveer net zoveel als het aantal militairen.

The Washington Post schrijft dat de commissie heeft gewaarschuwd dat nog meer geld verloren kan gaan als het beleid rondom het afsluiten van contracten voor projecten niet verandert. Als de Amerikaanse troepen zich helemaal hebben teruggetrokken uit Irak en Afghanistan kan nog meer Amerikaans belastinggeld verloren gaan.

Er ging van alles mis. Zo werd in Irak een gevangenis gebouwd waar Washington 40 miljoen dollar in stak, maar het gebouw is nog steeds niet af. In Kabul bouwden de Amerikanen voor 300 miljoen een energiecentrale maar de expertise bij de Afghanen om de centrale te bedienen ontbrak.

NRC: ‘VS verkwistten tientallen miljarden in oorlogen Afghanistan en Irak’

cc-foto: Usocom-ru

Mis niets: Volg Joop op Twitter, vind Joop leuk op Facebook

Geef een reactie

Laatste reacties (17)