33

VS profiteerde van Nederlandse hulp aan bankensector

'Nederland niet crisisbestendig' 

Europese landen, met name Duitsland en Frankrijk, hebben geprofiteerd van de Amerikaanse staatssteun aan de bankensector maar niet andersom. Enige uitzondering is Nederland. De VS hebben geprofiteerd van de miljarden die het kabinet in ABN Amro en ING stak, constateert een Amerikaanse onderzoekscommissie.


Trouw schrijft:

De commissie is uiterst kritisch op de besteding van de 700 miljard dollar aan Amerikaans steungeld door het ministerie van financiën. Dat heeft niet bijgehouden wat de financiële instellingen met dat geld hebben gedaan, maar de commissie stelt dat het meeste geld terecht is gekomen bij buitenlandse banken. (…) Nederland betreft echter een uitzondering: de commissie noemt het aannemelijk dat de VS hebben geprofiteerd van de redding van ING, Aegon en ABN Amro.

Volgens de krant concludeert de commissie dat Nederland niet crisisbestendig is en dat de 300 miljard dollar die door het vorige kabinet is uitgetrokken voor kapitaalinjecties in, garanties voor en zelfs nationalisatie van financiële instellingen de positie van het land verzwakt.

De Volkskrant schrijft over het onderzoek onder leiding van hoogleraar Warren naar de effecten van staatsteun:

De steun van de Nederlandse staat heeft naar alle waarschijnlijkheid een positief effect gehad op de Amerikaanse economie, stellen de onderzoekers in hun rapport. Warren noemt Nederland ook als een voorbeeld van een land met een relatief grote financiële sector. Volgens de hoogleraar was de Nederlandse steun aan de financiële sector extreem hoog. 

Trouw: VS: Nederland niet crisisbestendig

Volkskrant: ‘Europa profiteerde van hulp aan banken in VS’

Rapport: The Global Context and International Effects of the TARP

Geef een reactie

Laatste reacties (33)