Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

VS promoot fossiele energie als 'vrijheidsmoleculen'

  •  
30-05-2019
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
28158979751_74fc34093d_k

© cc-foto: Ken Lund https://flic.kr/p/JUj8CT

In een staaltje Orwelliaans taalgebruik gaat het Amerikaanse ministerie van energie fossiele energie bestempelen tot ‘vrijheidsproducten’.  Aardgas wordt dan ‘vrijheidsgas’. Dat blijkt uit officiële verklaringen van het ministerie waarover The Guardian bericht.
"Het concept ‘vrijheidsgas’ mag amorf lijken maar het wordt in werkelijkheid tot in de kleinste deeltjes doorgevoerd: “Nu de VS een nieuw jaar kent met een record aan gaswinning ben ik blij dat het ministerie van Energie alles doet om een efficiënt systeem te promoten dat het mogelijk maakt dat moleculen van de Amerikaanse vrijheid over de wereld geëxporteerd kunnen worden,” zei Steven Winberg,” (de staatssecretaris voor fossiele energie, Joop)"
De benaming vrijheidsgas komt niet uit de lucht vallen. Journalist George Monbiot wijst er op dat Amerikaanse sigaretten in het verleden werden aangeprezen als ‘vrijheidsfakkels’ om vrouwen verslaafd aan roken te krijgen:
cc-foto: Ken Lund
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.