141

VS rapporteren AIVD-blunder als ‘terrorisme’

Onterechte massa-arrestatie Nederlandse Somaliërs in opsomming over terrorisme-gevaar ... Rapport dat Amerikaanse politici voorlicht over terreurdreiging verzwijgt afloop

Het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken maakt in een rapport over de internationale dreiging van terrorisme melding van de arrestatie van 24 Somaliërs in Nederland, eind vorig jaar. In het rapport wordt niet vermeld dat het hier een blunder van de AIVD betrof. Alle verdachten zijn vrijgelaten en hebben een schadevergoeding gekregen. Een aantal ontving zelfs slachtofferhulp. De onterechte arrestatie ging gepaard met grof geweld en de verwoesting van een belwinkel in Rotterdam.

Door redactie Joop

Het rapport, dat jaarlijks verplicht wordt opgesteld voor het Amerikaanse Congres, somt per land de terroristische dreiging op. In het overzicht staat bij Nederland onder meer: 

Op basis van informatie verstrekt door de AIVD arresteerde de Nationale Recherche op 24 december 12 Somaliërs in Rotterdam op verdenking van betrokkenheid bij terroristische activiteiten. Alle 12 werden naderhand vrijgelaten maar drie werden verder onderzocht.

Het rapport vermeldt niet dat later duidelijk werd dat er geen enkele sprake was van terroristische activiteiten. De Somaliërs werden er ingeluisd door een afperser die  de AIVD voor zijn karretje wist te spannen.

De Amerikanen melden ook de arrestatie van drie Marokkaanse-Nederlanders in Osdorp op verzoek van de Belgische justitie. Het rapport vermeldt ook daarbij niet dat de Belgen de terrorisme-verdenking later lieten vallen.

Het terrorismerapport noemt verder de arrestatie van een aantal Tamils. Daarbij gaat het om al heel lang in Nederland wonende leden van de Tamil Tigers die fondsen zouden werven voor de strijd in Sri Lanka.

Volgens de Amerikanen is Nederland trouwens een van de belangrijkste bestrijders van terrorisme op internet. Er worden geen voorbeelden van gegeven.

Het rapport dat jaarlijks op 30 april moet uitkomen, verscheen gisteren pas na maanden vertraging.

State Department: “Country Reports on Terrorism 2010”

Geef een reactie

Laatste reacties (141)