30

VS subsidie biobrandstof stimuleert hoge voedselprijzen

Betrekkelijk goedkoop en schoon rijden kost een Afrikaan een bordje eten

Doordat de Amerikaanse overheid het rijden op biobrandstof stimuleert, is de vraag naar maïs zo enorm gestegen dat deze nu nog meer druk legt op de voedselprijzen ter wereld. Dat houdt onder meer in dat men in Amerika nog betrekkelijk goedkoop en ‘schoon’ rijdt, terwijl een moeder in Afrika haar kinderen niet meer genoeg te eten kan geven.

Raffinaderijen kunnen uit maïs en soya ethanol halen en daarvan biobrandstof maken dat minder schadelijk zou zijn voor het milieu. De Amerikaanse overheid is om die reden de winning van ethanol gaan subsidiëren maar hield niet voor mogelijk dat daardoor de wereldwijde voedselprijs voor maïs drastisch zou stijgen. 

Het rapport van de Purdue Universiteit van economen voor de beleidsorganisatie van boerenbedrijven laat nu voor het eerst zien dat de subsidiëring van de Amerikaanse overheid invloed heeft op de wereldwijde voedselprijzen. Door subsidiëring is de vraag naar ethanol gestegen. De productie van maïs nam daarmee ook toe, maar te weinig om te voorkomen dat de prijzen verder omhoog gingen. Ook doordat de Chinese overheid steeds meer soyabonen importeert, is de prijs van soyabonen flink gestegen.

De prijsstijging van maïs en sojabonen legt een enorme druk op de voedselprijzen in het algemeen. De schrijvers van het rapport verwachten niet dat de prijzen voor maïs en soya de komende jaren omlaag zullen gaan omdat niet aannemelijk is dat in de wereld meer maïs en soyabonen geproduceerd kunnen worden.

Inmiddels wordt in Amerika meer maïs geproduceerd om daarvan biobrandstof te maken, dan pluimveehouders gebruiken om hun dieren mee te voederen. In 2005 werd nog 10 procent van de oogst gebruikt voor de winning van ethanol. Nu is dat zeker 27 procent. In het rapport wordt de aanbeveling gedaan aan de Amerikaanse overheid om de productie van biobrandstof terug te brengen en nog maar voor 6 miljard dollar ethanol te subsidiëren.

De schrijvers van het rapport waarschuwen ook dat de opgeslagen voorraden aan mais en soyabonen veel te laag zijn. De aantallen zouden ‘schrikbarend’ zijn. General Mills, het bedrijf dat maïs gebruikt voor het maken van cruesli en Häagen-Dazs ijs heeft al langer kritiek op de overheidssubsidie van ethanol. Volgens directeur Ken Powell is de maïsprijs het afgelopen jaar met 30 tot 40 procent gestegen. “De voedselprijzen worden onnodig opgehoogd”, zei hij tegen de Financial Times. “Als de prijs voor maïs omhoog gaat, gaat ook de prijs voor tarwe omhoog enzovoorts.”

The Guardian: Biofuel demand in US driving higher food prices, says report

cc-foto: Santheo

Mis niets: Volg Joop op Twitter, vind Joop leuk op Facebook

Geef een reactie

Laatste reacties (30)