76

VS: Syrië creëert bewust humanitaire crisis

Troepen van Assad voeren strafexpeditie uit om wraak te nemen op gedode soldaten ... Syriërs vluchten massaal naar Turkse grens ... Eerste verhalen van Syrische gevluchte soldaten ... 'We moesten zuiveringen uitvoeren. Wie niet schiet, wordt zelf geëxecuteerd'

De toestand in Syrië is onhoudbaar geworden. Gewapende bendes nabij de stad Jisr al-Sjoeghoer wisten bij een aanslag 120 politieagenten te doden. De troepen van Assad nemen nu wraak met strafexpedities. Jisr al-Sjoeghoer is onder vuur genomen met tanks, artilleriegeschut en sluipschutters. Duizenden Syriërs vluchten weg naar de Turkse grens, inclusief soldaten die zich tegen Assad keren. De Amerikaanse regering zegt dat Syrië bewust een humanitaire crisis veroorzaakt en eist dat het geweld stopt.

De strafexpedities begonnen vrijdag. Inmiddels zouden zo’n 10.000 inwoners van Jisr al-Sjoeghoer bij de Turkse grens staan te wachten op hulp, meldt Trouw. Buitelandse hulptroepen mogen Syrië niet in. De Turkse premier liet zaterdag al duizenden Syriërs de grens over. “We hopen dat Syrië zijn houding ten aanzien van de burgers zo snel mogelijk verzacht.”

De Syrische regering heeft via Dagblad Al-Watan, een spreekbuis van de Syrische regering, aangekondigd een flinke opschoonactie te houden die dagen kan duren. Ze menen dat in de regio zeker tweeduizend gewapende mannen rondlopen die ‘opgeruimd’ moeten worden. Het zou gaan om religieuze extremisten die verantwoordelijk zijn voor de dood van soldaten.

Zaterdagavond kwamen ook de eerste verhalen van Syrische soldaten naar buiten. Een aantal van hen is samen met de bevolking gevlucht naar de Turkse grens. Tegen het Franse persbureau AFP zeiden ze dat ze bevelen kregen om op ongewapende burgers te schieten. Militairen zouden zich ook schuldig maken aan verkrachtingen. Wie bevelen negeert, kan geëxecuteerd worden. De gevluchte soldaten beweren dat Assad schutters van de politie of van de Libanese beweging Hezbollah inschakelt om te schieten om weigerachtige militairen, meldt Trouw

Eén soldaat zegt dat hij gevlucht is vanwege de zuiveringen die hij heeft meegemaakt in de plaats al-Rastan in de provincie Homs.

Ons werd te verstaan gegeven dat de mensen er gewapend waren, maar toen we er kwamen, zagen we alleen maar gewone burgers. We kregen het bevel het vuur te openen. We gingen huizen binnen en schoten op iedereen.

NOS:VS: Humanitaire crisis in Syrie

Geef een reactie

Laatste reacties (76)