53

VS tegen EU: Focus op economisch herstel, bezuinig niet te hard

Amerikaanse minister van Financiën in aanloop naar G20: 'Amerika niet langer motor van de wereldeconomie... Andere grote economiën moeten herstel aanjagen'

De Verenigde Staten zijn niet meer de motor van de wereldeconomie. Dat zegt de Amerikaanse minister van financiën Geithner in een interview met de Britse omroep BBC.
Andere economieën moeten niet meer op de VS leunen en zelf groei stimuleren. President Obama waarschuwde vorige week in een brief voor radicale bezuinigingen, die kunnen herstel ondermijnen.

Geithner loopt met zijn uitspraken tegenover de BBC vooruit op de top van grote industrielanden, dit weekend in Canada. De G8 en G20, groepen van de rijkste industrielanden van de wereld, komen vrijdag bij elkaar voor een driedaags congres over de wereldwijde financiële en economische crisis.

Veel landen in Europa hebben plannen klaar voor forse bezuinigen om hun overheidstekorten te verkleinen. Een week voor de top in Canada waarschuwt president Obama echter voor al te radicale bezuinigingen, die ondermijnen het economisch herstel.

De Amerikaanse minister van Financiën voegt hier wel aan toe dat de VS in geen positie zijn om Europa voor te zeggen hoe economisch herstel kan worden bereikt. “We werken weliswaar toe naar een gezamenlijk doel”, zei Geithner, “maar we moeten ieder onze eigen weg gaan.”

Geef een reactie

Laatste reacties (53)