30

VS: Vernietigen IS duurt jaren

IS vernietigen wordt een zware kluif, vooral in Syrië ... VS wil geen grondtroepen inzetten

Het Amerikaanse plan om de Islamitische Staat (IS) te verslaan, kan ruim drie jaar in beslag nemen. Woensdag zal Obama tot de natie spreken en zijn plan toelichten. Dat meldt Deredactie.be.


The New York Times heeft in grote lijnen het plan online beschreven, op gezag van bronnen binnen de Amerikaanse overheid. Zo schetst de krant het beeld van een getrapte strategie. De planners van het Pentagon verwachten dat de totale Amerikaanse campagne om IS in zijn totaliteit te vernietigen ruim drie jaar zal duren.

De eerste (al ingezette) fase omvat luchtbombardementen die bedreigde etnische en religieuze minderheidsgroepen moeten beschermen, maar ook het eigen Amerikaanse diplomatieke en militaire personeel in de regio. De extremisten worden ervan weerhouden om meer Iraaks gebied te veroveren.

De tweede fase: is pas inzetbaar als de nieuwe Iraakse regering is gevormd. In die regering moet er een waaier aan diversiteit terug te vinden zijn, zoals de eis is van de Amerikanen. Alle bevolkingsgroepen moeten plaatsnemen in het parlement. De bondgenoten van de VS zullen in de strijd tegen IS, het Iraakse leger, Koerdische strijders en gematigde soennitische milities beter beter adviseren, trainen en bewapenen.

De derde en laatste fase is volgens de New York Times de moeilijkste in de praktijk om te zetten. Die omvat het vernietigen van IS in Syrië. Dat land wordt op het moment verscheurd door een burgeroorlog. Onduidelijk is nog hoe de Amerikanen deze fase in de praktijk voor zich zien.

Zondag zei Barack Obama in een interview met NBC dat er geen Amerikaanse grondtroepen in Irak zullen worden ingezet (zie video boven). Zijn minister van Buitenlandse Zaken John Kerry zei vorige week tijdens de NAVO-top in Wales dat er een coalitie van tien landen gevormd zal gaan worden die samen IS een halt toe willen roepen.

Bron: Deredactie.be “Vernietigen van IS kan drie jaar duren”

CC-Foto: Flickr Ogbodo Solution

Geef een reactie

Laatste reacties (30)