Laatste update 09:35
122

VS, VK en Frankrijk voeren strafaanval op Syrië uit

Afgelopen nacht zijn meer dan 100 raketten afgevuurd op doelen in Syrië als vergelding voor de chemische aanval op de bevolking van de Syrische stad Douma. Er werd een onderzoekscentrum in de buurt van Damascus gebombardeerd, een opslagplaats voor gifgas ten westen van Homs en een commandocentrum in de regio. De aanval die om drie uur Nederlandse tijd door president Trump werd aangekondigd zou een half uur geduurd hebben.

De NOS meldt:

De Franse en Britse inbreng bestond uit de inzet van gevechtsvliegtuigen en marineschepen. Bij de Britten ging het om vier Tornado-toestellen die opstegen vanaf een basis op Cyprus. De Fransen gebruikten fregatten in de Middellandse Zee en jachtvliegtuigen die vanuit Frankrijk vertrokken. De Amerikaanse raketten kwamen vanaf marineschepen. (…) Uit Syrië zijn nog geen berichten gekomen over slachtoffers. Volgens een woordvoerder van een pro-Assad-militie waren alle gebombardeerde locaties al dagen geleden ontruimd, en is er alleen materiële schade.

De Franse minister van Defensie Florence Parly stelt dat Rusland van tevoren gewaarschuwd is voor de aanval waarbij naast Amerikaanse raketten ook Franse en Britse vliegtuigen zijn ingezet. Syrië stelt dertien kruisraketten te hebben neergehaald, daarvoor zou Russische luchtafweer, waaronder Buk-raketten, zijn gebruikt.

NOS-correspondent Lucas Waagmeester stelt dat er sprake is van een kalme reactie in Syrië:

Het regime zag de aanval van ver aankomen en heeft zijn belangrijkste militaire materieel waarschijnlijk tijdig ondergebracht bij Russische bases, zegt Waagmeester. Die zijn vannacht inderdaad niet geraakt. “Iedereen was voorbereid, de gebouwen waren ontruimd. Er wordt wel melding gemaakt van enkele gewonden. Bronnen melden verder dat wel een heel heftige nacht was, met luide knallen van neerkomende raketten en de Syrische luchtafweer.”

Er wordt niet verwacht dat Rusland een tegenactie zal uitvoeren.

Geef een reactie

Laatste reacties (122)