Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

VS voeren 'geheime oorlog' vanuit Duitsland

  •  
18-11-2013
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
51 keer bekeken
  •  
Flickr_Obama_Merkel_DowningStreet_300.jpg
Duitse bedrijven verdienen honderden miljoenen aan spionagewerkzaamheden voor Amerika 
Amerika heeft veel partners in de strijd tegen terrorisme, maar de band met Duitsland heeft een wel heel innig karakter. “Er wordt vanuit Duitsland een wereldwijde geheime oorlog gevoerd”, concludeert een onderzoeksteam van de Süddeutsche Zeitung en de Duitse tv-zender NDR.
De Amerikanen gebruiken Duitsland als ‘springplank’ voor hun operaties in Azië en Afrika, schrijft ook de Volkskrant maandag naar aanleiding van de berichten in de Duitse media. De Süddeutsche Zeitung en NDR hebben onder meer een Amerikaanse databank geanalyseerd waarin alle overheidsopdrachten boven de 3.000 dollar worden bijgehouden. Daaruit blijkt dat de VS met goedkeuring van de Duitse autoriteiten particuliere onderaannemers inschakelen bij hun spionageactiviteiten. Volkskrant:
De afgelopen tien jaar zijn 505 opdrachten vergeven aan enkele tientallen bedrijven, die daarmee honderden miljoenen euro’s hebben verdiend. De bedrijven die voor inlichtingendiensten als de CIA en de NSA in Duitsland werken, krijgen volgens de Süddeutsche Zeitung van de autoriteiten een speciale vergunning waarmee zij voor de Amerikanen gevoelig werk kunnen verrichten. Er zitten beruchte namen bij, zoals het bedrijf Caci, dat in 2003 betrokken was bij de martelingen in de Abu Ghraib-gevangenis in Irak.
Drones Uit het Duitse onderzoek blijkt ook dat ondanks de stellige ontkenning van president Obama vanuit Duitsland wel degelijk de drones worden bestuurd die in Afrika jagen op veronderstelde terroristen.
NDR/Süddeutsche Zeitung: Geheime Krieg

Meer over:

wereld, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.