11

VS voert luchtaanvallen uit op IS in Tikrit

Inzet Amerikaanse luchttroepen ligt gevoelig, vanwege Iraanse steun voor het Iraakse leger en de shi'itische milities

Het Amerikaanse leger heeft woensdagavond luchtaanvallen uitgevoerd op Tikrit, een Noord-Iraakse stad die in handen is van Islamitische Staat (IS). De VS geven daarmee gehoor aan luchtsteunverzoeken van het het Iraakse leger dat probeert de stad weer in handen te krijgen, zo laten legerofficieren aan persbureau AP weten.

Het Iraakse leger doet al weken verwoede pogingen om IS uit Tikrit te verdrijven. De stad is weliswaar omsingeld door Iraakse militairen, maar die slaagden er tot nog toe niet in om de stad in te nemen. De slag om Tikrit is van strategisch belang in de strijd tegen IS. Buitenlandredacteur Toon Beemsterboer schrijft daarover in NRC Handelsblad:

De inname is een cruciale stap in de campagne om de terreurgroep ook uit andere delen van Irak te verdrijven, met name Mosul in het noorden. Tikrit is strategische gelegen aan de doorgaande weg van Bagdad naar Mosul, de tweede stad van het land.

De Amerikanen waren tot nog toe erg terughoudend met toezeggingen voor luchtsteun, omdat het Iraakse leger en de shi’itische milities op de grond wapens en steun ontvangen van Iran, waarmee de VS nog altijd overhoop ligt over een nucleair akkoord.

Cc-foto: US forces Iraq

Geef een reactie

Laatste reacties (11)