11

VS waarschuwt voor etnisch profileren in Japan

Waar de Amerikaanse overheid weinig moeite lijkt te hebben met het etnisch profileren van haar eigen bevolking, maakt ze er beduidend meer bezwaar tegen wanneer dat Amerikanen over de grens overkomt. De Amerikaanse ambassade in Tokio waarschuwde maandag dan ook voor de Japanse politie die sinds kort lukraak buitenlanders staande houdt en fouilleert.

Het is een opmerkelijke waarschuwing, afkomstig van feitelijk Japans enige formele bondgenoot. Die volgde op het Japanse besluit de coronamaatregelen rigoureus aan te scherpen met het oog op de opstomende Omikron-variant. Inmiddels is de Japanse grens gesloten voor buitenlanders en niet-Japanners die al in het land zijn kunnen op elk moment van de dag gevraagd worden hun immigratiestatus te tonen.

De ambassade waarschuwde Amerikanen in Japan om hun verblijfsvergunning te allen tijde bij zich te dragen en om direct het consulaat te bellen wanneer ze alsnog worden opgepakt. In het bericht zei de ambassade dat er inmiddels meerdere buitenlanders “zijn vastgezet, ondervraagd en onderzocht.’

Sinds het begin van de coronapandemie is het aantal in Japan wonende buitenlanders met ruim 2 procent gedaald. Nieuwe toeristen, zakenlieden en studenten zijn momenteel helemaal niet meer welkom, verblijfsvergunninghouders die Japan uit gaan, kunnen wel toestemming krijgen om terug te keren.

Geef een reactie

Laatste reacties (11)