100

VS weer opgeschrikt door schietpartij, nu bij basisschool

VIDEO Persconferentie Obama ... Amerikaanse media melden 27 doden, waaronder 20 kinderen ... VS nu dan toe aan debat over wapenbezit?

Amerika is vrijdag wederom opgeschrikt door een bloedige schietpartij, deze keer bij een basisschool in Newtown, in de staat Connecticut. Bij de schietpartij zijn tientallen doden gevallen, onder wie veel kinderen, zo melden Amerikaanse media.

Update
Tv-zenders NBC en ABC melden dat het om 27 slachtoffers zou gaan. 20 daarvan zijn kinderen. Onder de doden waren ook het hoofd van de school en de school-psycholoog, meldt CNN. Ook de schutter, geïdentificeerd als Adam Lanza, is dood aangetroffen. Hij pleegde zelfmoord na zijn daad, aldus de autoriteiten.

De moeder van Lanza (20) werkte als lerares op de school in Newtown. Eerder is bericht dat zij in de school aanwezig zou zijn geweest en daar door haar zoon zou zijn doodgeschoten. Dat blijkt niet zo te zijn. Ze werd thuis dood aangetroffen. Vermoedelijk heeft Lanza haar gedood alvorens naar de school te gaan.

Ook de berichten dat de vader van de schutter dood was aangetroffen in zijn huis kloppen, volgens het laatste NOS Journaal, niet. Wel is de vader, evenals Adam Lanza’s broer Ryan door de politie meegenomen voor verhoor. De politie verwarde eerder de twee broers, zo meldt Huffington Post.

Bewogen Obama
Obama heeft in een persconferentie zijn medeleven betuigd aan de nabestaanden van de slachtoffers. De president was zichtbaar aangeslagen en viel een paar keer stil toen hij sprak over het verdriet dat de ouders van de omgekomen kinderen moeten voelen.

Obama zei dat de VS al te veel van dit soort drama’s hebben moeten verduren en dat hij hiertegen actie wil ondernemen. Hij sprak nog niet over concrete maatregelen, zo meldt de NOS.

Eerder
Volgens Trouw is de schietpartij in Connecticut, na die op Virginia Tech in 2007 waar 32 doden vielen, het op één na dodelijkste school-incident in de Amerikaanse geschiedenis. 

Bij eerdere schietincidenten werd de discussie over wapenbezit in de VS consequent de kop ingedrukt door de voorstanders. Toen vorige week een bekende American football-speler zijn vriendin doodschoot en daarna zichzelf dacht een sportcommentator dat het moment wellicht gekomen was om het onderwerp bespreekbaar te maken. Het werd hem niet in dank afgenomen, zo ontdekte ook het satirische actualiteitenprogramma The Daily Show.

Obama blijft zich inzetten voor wapenverbod
President Obama is ingelicht over de schietpartij op de Sandy Hook basisschool in Connecticut door FBI-directeur Bob Mueller. Dat meldt het Parool. “Op dit moment moet er vooral gedacht worden aan de nabestaanden en moeten de autoriteiten gesteund worden”, gaf Obama als reactie. De president heeft zijn medeleven geuit.
President Barack Obama blijft zich inzetten om een nieuw wapenverbod op aanvalswapens in te stellen, laat een woordvoerder van het Witte Huis weten.

De NOS houdt een liveblog bij

Video NOS: Persconferentie Obama over schietpartij Newtown

Parool: Obama: ‘Denk eerst aan de nabestaanden, daarna kijken naar wapenverbod’

Trouw: Tientallen doden bij bloedbad op basisschool

The Daily Show: Any given gunday

Huffington Post: Sandy Hook Elementary School Shooting: Newtown, Connecticut Administrators, Students Among Victims, Reports Say

Geef een reactie

Laatste reacties (100)