Laatste update 13:22
15

VS weert spreker van NAVO-conferentie wegens kritiek op Trump

De Amerikaanse ambassadeur in Zweden heeft een lezing verboden van een expert die kritiek heeft geuit op president Trump. De deskundige, Stanley R. Sloan, is lid van de Atlantische Raad en een voormalig analist van de CIA. Hij zou in Kopenhagen spreken over de toekomst van transatlantische relaties ter gelegenheid van het 70-jarig bestaan van de NAVO.

Sloan kreeg een dag voor vertrek naar Denemarken te horen dat de Amerikaanse ambassade een veto had uitgesproken over zijn deelname. De organisatie, de Deense Atlantische Raad, gaf gehoor aan die eis maar besloot vervolgens bij nader inzien de hele conferentie af te gelasten. Er waren 12 sprekers gepland voor een gehoor van naar schatting 100 gasten, waaronder sprekers van de ambassade.

Struwe verklaarde dat vanaf het begin bekend was dat Sloan kritisch is ten opzichte van Trump, een blik op zijn postings op Facebook en Twitter is voldoende om dat te zien, maar dat hij een neutraal verhaal zou houden. Sloan heeft later zijn te geven speech online gezet.

Sloan analyseert in zijn boek Defense of the West de gevolg van het beleid van Trump voor de NAVO en Westerse militaire samenwerking. In zijn speech schetst hij onder meer een scenario waarbij Trump besluit alle Amerikaanse troepen uit Europa terug te trekken omdat hij samen met Poetin tot de conclusie is gekomen dat zulks beter is voor de vrede en veiligheid.

cc-foto: NAVO

Geef een reactie

Laatste reacties (15)