10

‘VS weigerden losgeld te betalen voor Foley’

Andere landen zouden wel losgeld aan IS hebben betaald voor hun burgers ... Discussie over losgeld betalen voor gegijzelden laait weer op

De extremistische groepering de Islamitische Staat (IS) heeft, voordat ze de Amerikaanse journalist James Foley onthoofdde, eerst losgeld geëist van de Verenigde Staten. Pas nadat de VS de miljoenen dollars die IS eiste weigerden te betalen, gingen de extremisten over tot de gruwelijke afslachting. Dat schrijft The New York Times.

De Amerikaanse regering heeft veel kritiek te verduren gehad dat het niet genoeg zou hebben gedaan om Foley te redden. In reactie daarop erkende het Witte Huis woensdag dat het eerder deze zomer in Syrië een reddingsoperatie heeft uitgevoerd om Foley en enkele anderen te bevrijden. De reddingsoperatie mislukte echter, omdat de gegijzelden zich niet op de plek bevonden waar de Amerikaanse commando’s ze hadden verwacht.

In de Amerikaanse krant wordt de lijn van kritiek op de regering nu voortgezet. Volgens de familie van Foley en een voormalige gegijzelde heeft de Amerikaanse regering geweigerd honderd miljoen dollar losgeld te betalen in ruil voor Foley’s vrijheid. In tegenstelling tot andere Europese landen, benadrukt The New York Times. Een aantal andere Europese landen zou wel miljoenen naar de terreurgroep hebben gesluisd om het leven van hun burgers te redden.

Het bericht doet de eeuwenoude discussie over losgeld weer oplaaien. Enerzijds worden terreurgroepen als Al Qaeda financieel in stand gehouden door het betaalde losgeld – van Al Qaeda weet men dat ze de afgelopen vijf jaar ten minste 125 miljoen dollar aan losgeld hebben ontvangen -. Het betalen van losgeld betekent dat de kidnapcirkel in stand wordt gehouden. Anderzijds kan het weigeren van betaling fatale gevolgen hebben, zoals in de kwestie van Foley het geval was.

De discussie is nu nog prangender, daar er aanwijzingen zijn dat IS nog ten minste drie Amerikaanse burgers en één Brit gekidnapt heeft. Zo is in de onthoofdingsvideo van Foley ook de Amerikaanse journalist Joel Sotloff te zien. De beul van Foley waarschuwt Obama:

Het leven van deze Amerikaanse burger, Obama, hangt af van je volgende beslissing.”

The New York Times: ISIS Pressed for Ransom Before Killing Journalist

Geef een reactie

Laatste reacties (10)