25

VS wil Assange aanklagen wegens samenzwering

Amerikaanse justitie wil Assange's samenwerkingvorm met soldaat Manning tot de bodem uitzoeken

In Amerika beramen ambtenaren op het paleis van justitie het plan om Assange strafrechtelijk aan te klagen wegens samenzwering. Daarvoor moeten zij zien te bewijzen dat de Wikileaks-leider soldaat Bradley Manning heeft gestimuleerd en geholpen om informatie te lekken. Tot nu toe is alleen duidelijk dat Assange een ‘passieve’ ontvanger was van de documenten en dat valt onder persvrijheid.

Bradley Manning (22) zit inmiddels onder erbarmelijke omstandigheden vast in een cel in Virginia. Hij mag geen contact met de buitenwereld en ziet een uur per dag het buitenlicht. Het lijkt er op dat de soldaat onder deze omstandigheden wordt vastgehouden om hem hem te dwingen verklaringen af te leggen. Hij krijgt inmiddels ook anti-depressiva om te voorkomen dat hij onder de situatie doorgaat. Salon.com bestempelt de methode als marteling.

In het verleden zou Manning gezegd hebben dat hij contact heeft gehad met Assange via een speciaal beveiligde internetchatdienst. Assange zou hem ook een speciale server hebben aangeboden voor het oploaden van informatie. De soldaat zou met deze informatie willen bewijzen dat hij een ‘speciale behandeling’ kreeg omdat hij een belangrijke bron was voor Wikileaks. Dat meldt The New York Times.

Wanneer het de Amerikaanse justitie ambtenaren niet lukt omdat de samenzwering van Assange te bewijzen, hebben ze geen poot om op te staan. Het passief ontvanger en verspreiden van documenten valt onder persvrijheid.

NRC: Justitie VS wil Assange aanklagen voor samenzwering
New York Times: U.S. Tries to Build Case for Conspiracy by WikiLeaks
cc-foto: New Media Days

Geef een reactie

Laatste reacties (25)