38

VS wil geen militaire vuist tegen Iran

De VS neemt afstand van de Israëlische positie

De Israëlische premier Benjamin Netanyahu verklaarde eerder aan de Amerikaanse vicepresident Joe Biden dat ‘een geloofwaardige militaire dreiging de enige manier is om te verzekeren dat Iran niet de beschikking krijg over een kernwapen’. De Amerikaanse minister van Defensie, Robert Gates, zegt in een reactie het hier niet mee eens te zijn.

Israël gelooft dat een militaire vuist tegen Iran noodzakelijk is om te verhinderen dat het land een kernwapen ontwikkelt. Volgens Netanyahu hebben eerdere sancties nergens toe geleid.

Robert Gates doet afstand van de Israëlische positie: “Ik ben het niet eens dat alleen een geloofwaardige militaire dreiging Iran ertoe kan bewegen de actie te ondernemen die nodig is om zijn kernwapenprogramma te beëindigen.” Volgens de minister treffen economische sancties het Iraanse regime harder dan verwacht.

Bovendien gaat Iran binnenkort het gesprek aan met de ‘5+1’, de vijf permanente leden van de VN-veiligheidsraad plus Duitsland. De landen zullen gaan onderhandelen over de hervatting van het Iraanse nucleaire programma.

NRC: VS: militaire vuist tegen Iran niet noodzakelijk

cc-foto: Chairman of the Joint Chiefs of Staff

Geef een reactie

Laatste reacties (38)