23

VS zegt sorry tegen Canadese minister die tulband moest afdoen

De regering-Trump heeft formeel excuses moeten aanbieden aan een Canadese minister, die op het vliegveld van Detroit door een veiligheidsbeambte gesommeerd werd zijn tulband af te zetten. Navdeep Bains, de Canadese minister van Innovatie, Wetenschap en Economische Ontwikkeling heeft dat laten weten aan de Franstalige krant La Presse.

Het incident vond plaats in april vorig jaar. Bains was onderweg terug naar Toronto, na een overleg met bestuurders in de Amerikaanse staat Michigan. Bains had alle veiligheidscontroles al doorlopen, maar werd er vervolgens door een overijverige veiligheidsbeambte toch nog uitgeplukt, omdat hij als Sikh een tulband draagt. Reden om extra controles uit te voeren, zo liet de beveiliger hem weten.

Sinds 2007 staat in het Amerikaanse veiligheidsprotocol dat Sikhs hun tulband op mogen houden wanneer zij door alle reguliere veiligheidscontroles zijn gekomen. Bains weigerde en kon na veel gedoe doorlopen naar de gate. Daar werd hij echter opnieuw door een veiligheidsbeambte tegengehouden en werd hij opnieuw gesommeerd zijn tulband af te zetten.

Bains zegt tijdens zijn reizen zo min mogelijk met zijn diplomatieke status te schermen, om zo een beter beeld te krijgen van waar mensen in minder bevoorrechte posities mee te maken krijgen tijdens het reizen. Nadat Bains bij de gate opnieuw weigerde zijn tulband af te zetten, werd hij gedwongen zich te identificeren. Nadat Bains zijn diplomatieke paspoort overhandigde, kreeg hij te horen dat alles in orde was en hij door mocht lopen.

Na het incident maakte de Canadese minister van Buitenlandse Zaken Chrystia Freeland direct haar onvrede kenbaar richting haar Amerikaanse collega’s. Uiteindelijk hebben zowel de departementen Binnenlandse Veiligheid als Transport formeel excuses aangeboden.

“Helaas hebben minderheden geregeld met dit soort incidenten te maken. Maar het mag nooit de norm worden,” zei Bains in een verklaring. “Ik zal doorgaan met strijden voor meer diversiteit en inclusiviteit, zoals onze hele regering heeft gedaan sinds ons aantreden. Het is precies waarom ik me verkiesbaar heb gesteld. ”

Bron: The Guardian / cc-foto: Mike Gifford

Geef een reactie

Laatste reacties (23)