Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

VS zet liedjes in tegen stroom illegale migranten

  •  
15-07-2014
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
53 keer bekeken
  •  
siong_300.jpg
Reclamebureau maakt stiekem 'hit songs' die migranten moeten weerhouden de grens over te steken
La Bestia is een nummer dat op veel radiostations in Midden- en Latijns-Amerika te horen is. Het liedje gaat over een beruchte vrachttrein – Het Beest – waarmee migranten trachten naar de Mexicaanse grens te reizen.
Die reis is gevaarlijk en kost veel reizigers het leven omdat ze van de trein af vallen. Of ze raken daarbij voor het leven verminkt. Als ze zich vast weten te houden is hun leven ook niet zeker omdat beruchte Mexicaanse bendes de trein afstropen, de migranten beroven of ze ontvoeren om er losgeld voor te kunnen vragen.
Het liedje is populair maar wat vrijwel niemand weet is dat het is gemaakt in opdracht van de Amerikaanse autoriteiten. Ook andere popualire songs zijn op die manier tot stand gekomen. De Amerikaanse overheid wil op deze manier migranten er van weerhouden de tocht naar de VS te maken. De website The Daily Beast spreekt van manipulatie en noemt het ‘subliminale liedjes’ omdat ze de luisteraars onbewust een boodschap inprenten. Een eigenaar van een radiostation dat de nummers draait erkent dat de populairiteit van de liedjes meteen zou afnemen als de luisteraars wisten wie er achter zat. Er zijn verschillende versies, de korte variant hierboven bevat aan het einde nog een Postbus 51-achtige waarschuwing.

Meer over:

wereld, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.