4

VS zet toch in op vertrek Khadaffi

In gezamenlijk geschreven stuk zeggen Obama, de Britse premier Cameron en de Franse president Sarkozy dat ze in Libiƫ zullen blijven tot de dictator weg is

De Amerikaanse president Barack Obama maakt vrijdag de terugkeer van de VS naar het Libische front bekend gemaakt. In een gezamenlijk geschreven artikel bezweren Obama, de Britse premier Cameron en de Franse president Sarkozy dat zij niet met militaire acties zullen stoppen voordat dictator Khadaffi weg is. Dat meldt de Britse krant The Guardian.

In het artikel komt Obama terug op de eerdere voorzichtige benadering van de Libische kwestie, zo schrijft The Guardian, waarbij de VS de leiding van de missie overdroeg aan de NAVO en daags na het begin van de acties zijn vliegtuigen al terugtrok uit het gebied. De nieuwe insteek van de Amerikaanse president kan de inzet van de internationale gemeenschap drastisch doen veranderen, nadat een driedaags overleg in het golfstaatje Qatar niets uithaalde.

Obama, Sarkozy en Cameron roepen Khadaffi in hun artikel op om op te “stappen en ook voorgoed op te stappen”, waarmee ze de eisen van een onmiddellijk staakt-het-vuren en een exit-strategie voor Khadaffi in een keer van tafel vegen.

Khadaffi reedt gisteren rond in Tripoli in wat nog het meest leek op een triomftocht. Intussen beschoten zijn troepen de stad Misrata.

Lees meer bij The Guardian: Obama, Cameron, Sarkozy: no let-up in Libya untill Gaddafi departs

Geef een reactie

Laatste reacties (4)