11

Vuile centrales op volle toeren door hoge gasprijzen

Kritiek op emissierechten onder energieproducenten neemt toe

Energieproducenten hebben de meest vervuilende op kolengestookte elektriciteitscentrales op volle toeren aangezet. Vuile energie is de laatste tijd veel goedkoper dan energie opgewekt in gascentrales. Dat komt doordat de gasprijzen veel hoger zijn dan de kosten die producenten moeten betalen voor hun CO2-uitstoot.

Jeroen de Haas, bestuursvoorzitter van Eneco heeft kritiek op de gang van zaken. De energieproducenten nemen de extra emissierechten voor lief. Daarom pleitte hij vorige week in Trouw voor een drastische verhoging van de emissierechten.

Een woordvoerder van Nuon vertelt tegen Trouw dat de variabele kosten van kolencentrales veel voordeliger zijn dan op gascentrales.

De inzet van Nederlandse niet-kolengestookte productie is onvoldoende om iedereen van elektriciteit te voorzien. Gascentrales worden vooral gebruikt om overdag energie te leveren, Als we kolencentrales zouden uitzetten, moet er stroom geïmporteerd worden, dat vaak ook wordt opgewekt in kolencentrales.”

Ook andere energieproducenten EON en Delta zijn het met De Haas eens dat het systeem van emissierechten niet goed werkt. GDF Suez Energie Nederland denkt dat het voorstel van De Haas alleen goed werkt wanneer op Europees niveau een bodem wordt ingesteld voor emissierechten.

Wij vinden dat Brussel ervoor moet zorgen dat het Europese CO2-plafond vanaf 2020 sneller moet dalen. Hierdoor zal de CO2-prijs in Europa sneller stijgen en zullen ook investeringen in CO2-reductie toenemen”, aldus een woordvoerster van GDF in Trouw.

De vijf politieke partijen kwamen in het Lente-akkoord overeen dat de kolenprijs voor het opwekken van elektriciteit verhoogd moet worden. Vier energiebedrijven dringen er nu op aan dat de extra belasting simpel en transparant moet worden. Ook willen ze dat efficiënte centrales minder belast worden dan meer vervuilende centrales.

Trouw: Vuile kolencentrales maken overuren

cc-foto: Vxla

Volg Joop op Twitter, vind Joop leuk op Facebook. Of abonneer je op de dagelijkse nieuwsbrief met een handig overzicht van nieuws en opinies.

Geef een reactie

Laatste reacties (11)