27

Vuist schoonmakers levert betere CAO op

Staking van 105 dagen levert principeakkoord op voor tweejarige CAO ... FNV: 80 procent van de eisen binnengehaald ... Ruime loonsverhoging van bijna 5 procent ... Doorbraak in doorbetaling eerste ziektedagen

FNV Bondgenoten heeft afgelopen nacht een principe-akkoord bereikt voor een nieuwe CAO in de schoonmaaksector. De staking die op 2 januari begon is na 105 dagen ten einde gekomen. De schoonmakers kunnen volgens de vakbond rekenen op een loonsverhoging van 4,85 procent, betere opleidingen, regelmatige werkdrukmetingen en ook komt er meer zekerheid voor uitzendkrachten.

De doorbraak in het conflict kwam tot stand door de afspraak om een jaar lang een ‘breed experiment’ te houden over doorbetaling van de eerste ziektedagen. Daarmee is voor het eerst in twintig jaar doorbetaling bij ziekte bespreekbaar geworden. De proef zal door onafhankelijke deskundigen bespreekbaar gemaakt worden. 

Volgens FNV is 80 procent van de eisen binnengehaald. OSB-koepel van werkgevers moeten nog goedkeuring geven aan het principe-akkoord maar heeft al kenbaar gemaakt dat ‘met dit principeakkoord 150.000 schoonmakers kunnen profiteren van de beste CAO van Nederland van dit moment’.

De loonsverhoging van de schoonmakers verrast Emeritus Hoogleraar Arbeidseconomie Jules Theeuwes. Hij is blij dat is gekozen voor een soort van inhaalslag van een aantal jaren van geen matige groei, zegt hij bij BNR-Nieuwsradio:

“Ik wist natuurlijk dat ze hier al lang mee bezig waren, maar er komt voor de schoonmakers toch een mooie loonsverhoging uit. Ver boven de inflatie, wat betekent dat hun bestedingsmogelijkheden fors gaan stijgen.

SP-leider Emile Roemer reageert op Twitter uitgelaten over het nieuws: 

De #schoonmakers kunnen het mooie voorbeeld worden voor agenten, leraren, verpleegkundigen, mensen in de wsw, enz. enz 1/2

Meer verheugde  reacties kwamen onder andere van Jolande Sap en Diederik Samsom: 

GroenLinks-fractieleider Jolande Sap

Geweldig! Het is gelukt: de schoonmakers hebben een akkoord. Respect voor hun volhardendheid samen met de FNV

PvdA-leider Diederik Samsom

Gefeliciteerd aan alle schoonmakers! Na 105 strijd krijgen ze waardering voor hun werk. En een betere CAO. 

Tijdens hun staking kregen de schoonmakers veel steun van bekendheden, waaronder van Jort Kelder. De populaire tv-presentator steunde de stakers en zette zich af tegen het spreadsheet-denken van managers dat de laagstbetaalden afvoert naar het putje van de samenleving.

BNR: Principeakkoord over schoonmaak-CAO 

NOS: Principe-akkoord voor schoonmakers

Volg Joop op Twitter, vind Joop leuk op Facebook. Of abonneer je op de dagelijkse nieuwsbrief met een handig overzicht van nieuws en opinies.

Geef een reactie

Laatste reacties (27)