Laatste update 12:30
70

Vuurwerk maakt opnieuw veel slachtoffers

Bij het Oogziekenhuis in Rotterdam zijn vannacht zeven mensen behandeld die onherstelbare schade aan hun ogen hebben opgelopen door consumentenvuurwerk. Ze raakte een oog kwijt of verloren een fors deel van hun gezichtsvermogen. Zeven andere slachtoffers maken wel kans op herstel. Er zijn dit jaar meer slachtoffers dan vorig jaar.

Oogartsen registreren sinds acht jaar nauwkeurig de schadelijke gevolgen van de vuurwerktraditie en de vrije verkrijgbaarheid van explosief materiaal. In die periode werden 149 mensen blind gemaakt door ontploffend vuurwerk. Daarnaast zijn er honderden andersoortige slachtoffers en is er voor tientallen miljoenen materiële schade aangericht.

Rijnmond meldt:

“Deze jaarwisseling toont wederom aan dat we moeten stoppen met consumentenvuurwerk. In Nederland krijgen we het voor elkaar om in twee nachten door vuurwerk meer oogletsels te veroorzaken dan alle 512 oogtrauma’s opgelopen door Amerikaanse troepen gedurende vier jaar militaire vijandelijkheden in Irak en Afghanistan”, zeggen De Faber en zijn collega’s.

In een manifest pleiten de oogartsen op een verbod op de handel in consumentenvuurwerk. Dat pleidooi is door meer dan dertigduizend mensen ondertekend.

cc-foto: FreeUsePhotos

Geef een reactie

Laatste reacties (70)