82

Vuurwerkleed en geweld verknallen Nieuwjaarsvreugde

Update: Niet 8 maar 14 mensen blind geworden ... Een dode ... Geweld tegen hulpverleners

Op tal van plekken bleken mensen de techniek van vrolijk en veilig feestvieren ook deze jaarwisseling nog niet onder de knie te hebben. Bij het Oogziekenhuis in Rotterdam zijn al bijna 50 mensen behandeld voor oogletsel, acht van hen zijn het licht uit een oog kwijt.


Update 19.10

In de loop van de dag is het aantal mensen dat tijdens nieuwjaarsnacht door vuurwerk blind is geraakt, toegenomen. Niet acht maar veertien mensen verloren door vuurwerk het zicht. Het totale aantal oogletsels is zelfs bijna verdubbeld: van 46 naar 90. Dat heeft het Oogziekenhuis Rotterdam laten weten namens het Nederlands Oogheelkundig Genootschap (NOG).

De cijfers van het NOG zijn nadrukkelijk voorlopig. Over een paar dagen wordt de definitieve balans opgemaakt. Een woordvoerster van het Oogziekenhuis laat weten dat 90 oogletsels vergelijkbaar is met voorgaande jaren. Van hen waren negen kinderen onder de 12 jaar en twintig tussen de 12 en 18 jaar.

50 procent van de slachtoffers zijn omstanders, schat het NOG. De overigen werden geraakt door zelf afgestoken vuurwerk.

Eerder:

Volgens oogarts Tjeerd de Faber van het Oogziekenhuis Rotterdam zijn de meeste gewonden slachtoffer van vuurwerk dat legaal wordt afgestoken. Dit jaar zijn er wel minder kinderen onder de slachtoffers, wat mogelijk een gevolg is van het uitdelen van vuurwerkbrillen en een voorlichtingscampagne op scholen. Overigens zal het aantal gewonden naar verwachting nog oplopen. Vrijwel ieder jaar vallen er op Nieuwjaarsdag weer slachtoffers, vooral onder kinderen die spelen met niet ontploft vuurwerk. De NOS schrijft:

De Nederlandse oogartsen pleiten al vijf jaar voor een algeheel verbod op consumentenvuurwerk. “Vuurwerk is prachtig om naar te kijken, maar het moet niet het laatste zijn wat je ogen zien.

Bij het Meldpunt Vuurwerkoverlast zijn deze jaarwisseling meer dan 76.000 klachten binnengekomen. Vorig jaar waren dat er uiteindelijk 82.000. Het meldpunt blijft nog tot 4 januari open. Volgens het Rotterdamse gemeenteraadslid Arno Bonte (GroenLinks), een van de initiatiefnemers, is het nu tijd dat de politiek in Den Haag in actie komt. Uit een opiniepeiling onder de kijkers van EenVandaag bleek dat de steun voor aanpassing van de vuurwerktraditie groeit. Tweederde van de deelnemers vindt het geen goed idee meer dat iedereen vuurwerk af mag steken. 

 “De Kamer loopt een paar stapjes achter bij de brede opvatting in de samenleving, maar ik hoop dat ze snel in actie komen. Zo kan het niet langer.

Bonte en zijn medestanders pleiten voor vuurwerkshows die verzorgd worden door professionals, zoals het Nationale Vuurwerk op de Erasmusbrug in Rotterdam.

Op diverse plaatsen is de brandweer belaagd tijdens het blussen van branden. Onder meer in Den Haag gingen tientallen auto’s in vlammen op. De grootste problemen waren overigens in Rotterdam. In Noord- en Zuid-Nederland verliep de viering feestelijk en goed. Op Oudejaarsavond kwam in Noord-Holland een man om het leven door vuurwerk.

Het grootste vuurwerk ter wereld werd afgestoken in Dubai (video).

Geef een reactie

Laatste reacties (82)