103

Vuurwerkvrije zones tegen knalterreur

19 burgemeesters in actie tegen vandalenfeest ... Winkelstraten, verzorgingshuizen, parkeergarages krijgen bescherming ... Handelaar: 'Vuurwerk net zo onuitroeibaar als zwarte piet'

Bijna 5 procent van de Nederlandse burgemeesters neemt extra maatregelen om burgers en ondernemers te beschermen tegen vuurwerk-‘overlast’. Ze verklaren delen van hun gemeenten tot knalvrije-zones.

Fijne jaarwisseling!De burgermeesters zijn onafhankelijk van elkaar in actie gekomen tegen het leed dat de vuurwerk-traditie jaarlijks bij veel inwoners veroorzaakt. Winkeliers bijvoorbeeld worden horendol van jongeren die vuurwerk afsteken tussen het winkelend publiek en hebben soms ten einde raad beveiligers ingehuurd om het probleem in te dammen.

De onderzoeksredactie van het AD achterhaalde via een beroep op de Wet Openbaarheid van Bestuur dat inmiddels al 19 burgemeesters op eigen houtje maatregelen nemen nu duidelijk is dat Den Haag bang is de vingers te branden aan aanpak van het vuurwerkprobleem.

Het AD schrijft:

Burgemeester Tjerk Bruinsma van Vlaardingen denkt dit jaar de oplossing te hebben: een plaatselijk vuurwerkverbod in de twee belangrijkste winkelstraten. ‘Een landelijk verbod zou ik zeker waarderen. Maar dan ben ik een roepende in de woestijn. Zo kan ik toch iets doen tegen de overlast’, zegt hij. (…) Met de knalvrije zones is volgens de Vereniging Nederlandse Gemeenten niets mis, zolang niet de hele gemeente vuurwerkvrij wordt verklaard en ambtenaren per plek onderbouwen dat er gevaar, schade of overlast dreigt. 

Vandaag is de verkoop van vuurwerk officieel bij 1500 verkooppunten van start gegaan. Inmiddels zijn er al acht zwaar gewonden gevallen, waaronder twee minderjarigen die beiden een hand kwijtraakten als gevolg van de gekoesterde traditie. Bij het meldpunt Vuurwerkoverlast, een initiatief van GroenLinks, zijn al meer dan 16.000 klachten binnengekomen. 

Tegenover de NOS verklaarde winkelier Den Bleker uit Ter Aar dat er meer mensen zijn die vuurwerk kopen maar dat ze minder besteden. Maar “net als Zwarte Piet zal het vuurwerk niet verdwijnen uit Nederland omdat het een traditie is waar miljoenen plezier aan beleven.” Vorig jaar vielen er 146 slachtoffers die zo zwaar gewond raakten dat ziekenhuisopname vereist was.

cc-foto: Haags Uitburo

Geef een reactie

Laatste reacties (103)