108

VVD 1 april-humor: ‘Uitkeringsgerechtigden uit de spits weren’

Veel ophef op twitter over humorpoging Haagse VVD-fractie

Grapje of waarheid? Het blijft altijd lastig op 1 april. De Haagse VVD-fractie slaat in een poging grappig te zijn op deze internationale hi-ha-ho dag de plank volledig mis. Op de website is te lezen hoe de partij uitkeringsgerechtigden voortaan uit de spits wil weren om doorstroming voor mensen die een steentje bijdragen een de economie te verbeteren. Zij die een sollicitatie hebben of naar bijscholing moeten, mogen wel gebruik maken van de tram.

De website meldt:

1-apr-2012    De Haagse VVD-gemeenteraadsfractie wil dat het stadsbestuur een spitsverbod instelt voor mensen met een uitkering. De partij stelt dat dit nodig is om te zorgen dat mensen die bijdragen aan de economie niet langer tijd en energie hoeven te verspillen met filerijden en opeengepakt in de tram vastzitten. Vandaag hebben VVD’ers Arjen Lakerveld en Boudewijn Revis hiertoe een initiatief gepresenteerd.

De doorstroming van het verkeer in Den Haag is al jaren een punt van discussie in de gemeentepolitiek. VVD-raadslid Arjen Lakerveld noemt het stilstaande verkeer een knelpunt voor de economische ontwikkeling van de stad. “Mensen kunnen met de auto niet op tijd op hun werk komen en de trams zijn overvol. Het is tijd dit slagvaardig aan te pakken. Daarom moeten mensen die voor hun werk op weg zijn of met het OV moeten reizen voorrang geven op de drukste momenten van de dag.”
Het plan van de VVD’ers is praktisch haalbaar en betaalbaar door slim gebruik te maken van bestaande technieken uit het buitenland. Zo kunnen mensen met een baan een vignet op hun auto plakken en een speciale OV-chipkaart krijgen, waarmee ze in de spits kunnen reizen. Volgens fractieleider Revis is het plan daardoor gemakkelijk te handhaven. “De politie hoeft auto’s alleen maar te scannen. In de tram is het nog eenvoudiger: bij het inchecken met een chipkaart zonder spitsontheffing gaat automatisch een sirene.”
 
Om uitkeringsgerechtigden te helpen zich aan het verbod te houden, willen de VVD’ers dat de 593 kortingen die de Ooievaarspas hen biedt pas vanaf 10 uur ’s ochtends in laten gaan. Bovendien hebben ze ontheffingsmogelijkheden ingebouwd in hun plannen. “In het geval van een sollicitatie of scholing waardoor mensen zich geschikt maken voor de arbeidsmarkt, kunnen ze daar natuurlijk ontheffing voor aanvragen.”

Er wordt op twitter veel kritiek geleverd op de ‘grap’.

Zo twittert Femke Halsema:

Politieke 1-aprilgrappen altijd riskant. Ooit voorgesteld om ‘Ministerie v Liefde’ op te richten: ik kom nog steeds aanhangers daarvan tegen

Bert-Jan Dokter:

#VVD 1 april ‘grap’. Uit geesten met trieste minachting van half miljoen werklozen in 2012 door ’n bonus-crisis http://bit.ly/HwJR8G

Jasper de Groot:

erg onverstandig wat VVD Den Haag doet met 1 april. serieuze organisaties als partijen en media moeten dit niet doen…

Wierd Duk:

hopelijk is die vvd site gehackt en is dit niet echt een smakeloze 1 april ‘grap’ http://www.vvddenhaag.nl/3405/doorstroming-verbeteren-door-uitkeringsgerechtigden.htm #corporalehumor”

Een andere grap, van de gemeenteraad in Alphen aan den Rijn, was wel succesvol. Daar stelde de partij een cursus voor SP-ers te starten. Nu de partij leek te stijgen in zetelaantal, is het tijd voor een cursus ‘debattechniek’ en ‘gedragsregels voor raadsleden’.

cc-foto: Tdietmut

Volg Joop op Twitter, vind Joop leuk op Facebook. Of abonneer je op de dagelijkse nieuwsbrief met een handig overzicht van nieuws en opinies.

Geef een reactie

Laatste reacties (108)