35

VVD bagatelliseert vriendjespolitiek

VVD-partijvoorzitter Korthals verwerpt beschuldiging van doofpotcultuur ... Senaatsvoorzitter Hermans: 'Er gaan weleens dingen fout'

Nu de van corruptie verdachte VVD-politicus Jos van Rey uit Roermond zijn functies als wethouder en Eerste Kamerlid neerlegt rijst de vraag of de problemen binnen de VVD te wijten zijn aan de cultuur binnen de partij. De lijst van omstreden VVD’ers wordt steeds groter. GroenLinks zegt bovendien dat er nog veel meer aan de hand is in Roermond. Morgen onthult de partij namen van nog meer personen die betrokken zouden zijn bij het schandaal.


Vooralsnog ziet het partijbestuur geen reden om maatregelen te treffen. Ook al stapelen de affaires niet alleen binnen, maar ook buiten Roermond zich op. Eerder werd al bekend dat de oud-gedeputeerde Ton Hooijmaijers wordt verdacht van corruptie en witwassen. Tegen advocaat-generaal Mathieu S., die de partijtop zeven jaar lang adviseerde, loopt een onderzoek over fiscale fraude.

Verder zijn er nog drie zaken die eerder aan het licht kwamen. In Den Helder pleegde een raadslid zelfmoord nadat hij veroordeeld was voor het stelen van 18.000 euro uit de partijkas. In Heumen is een raadslid veroordeeld voor vervalsen van asbestrapporten. En in Meerssen is Sjoerd Swane voortvluchtig nadat hij veroordeeld is voor ambtelijke corruptie.

Mark Rutte heeft gereageerd op de commotie rondom zijn collega. Hij respecteert het besluit van Van Rey om op te stappen als wethouder en Eerste Kamerlid en wil verder afwachten tot de zaak onder de rechter komt. Omdat de formatieonderhandelingen in volle gang zijn, wil hij er niet te veel over zeggen. In Nieuwsuur verklaarde hij de zaak op de voet te volgen, voor meer informatie verwijst hij naar partijvoorzitter Benk Korthals.

De vraag of deze incidenten te maken kunnen hebben met een eventuele doofpotcultuur binnen de VVD verwerpt Korthals. Ook Senaatsvoorzitter Loek Hermans verklaart dat de VVD nou eenmaal veel medewerkers in dienst heeft: ‘De VVD heeft zo’n drieduizend man in het veld, daar gaan dingen fout. Hoe groter de partij wordt, des te groter de kans dat het gebeurt.’

Dat beantwoordt de vraag niet waarom Jos van Rey jaren zo heeft kunnen werken en gesteund wordt door zijn lokale collega’s. In het AD zegt SP fractievoorzitter Petra Beeren dat er om Van Rey altijd al ‘een zweem van op het randje opereren en vriendjespolitiek’ heen hing. Eigenlijk is hij een soort Lance Armstrong: Iedereen denkt dat er iets aan de hand is, maar het is heel moeilijk om daar een vinger achter te krijgen.’

Lees ook:
Hoe komt het dat Van Rey wordt verheven tot Robin Hood

VVD Roermond solidair met Van Rey, weg uit coalitie
Volkskrant (papieren krant): VVD’ers roepen elkaar op: wees toch integer
Trouw: Het is nog lang niet rustig in Roermond
AD (papieren krant): ‘In Roermond is nog veel meer aan de hand’
Volg Joop op Twitter, vind Joop leuk op Facebook. Of abonneer je op de dagelijkse nieuwsbrief met een handig overzicht van nieuws en opinies.

Geef een reactie

Laatste reacties (35)