57

VVD: beboet ouders ‘tuigleerlingen’

Boete bedoeld als 'stok achter de deur' om ouders te dwingen verantwoordelijkheid te nemen voor probleemleerlingen

Ouders moeten beboet kunnen worden als ze niet meewerken aan het vinden van een oplossing wanneer hun kind zich zodanig misdragen heeft dat het van school is gestuurd. Daarvoor pleit VVD-Kamerlid Karin Straus donderdag. Ze wil de boete gebruiken als stok achter de deur, zodat ouders bij hun kinderen betrokken blijven.

Straus:

Momenteel zijn het vooral de scholen die de lasten van deze probleemleerlingen dragen, terwijl ouders niet thuis geven. Dat moet absoluut veranderen. Vaak staat de school er volledig alleen voor en krijgen zij van de ouders nul op het rekest.

Volgens de VVD-politica kan een dreigende boete ouders motiveren om hun verantwoordelijkheid te nemen. Bovendien is het vaak een dure grap voor scholen om leerlingen die zij niet meer kunnen handhaven elders onder te brengen. Scholen zijn daartoe verplicht tot een leerling 16 jaar oud is. 

Heropvoedscholen kunnen tot wel 2000 euro per leerling kosten voor een traject van 12 weken, wat tot rare situaties kan leiden. Straus: 

Als er op een school een leerling wordt bedreigd met een wapen, dan is het voor een school simpelweg financieel aantrekkelijker om het slachtoffer naar een andere school te sturen in plaats van de dader naar een heropvoedschool. Dat is totaal van de zotte.

cc-foto: screenshot

Geef een reactie

Laatste reacties (57)