40

VVD: bevoegdheden delen ≠ soevereiniteit afdragen

LIVE Tweede Kamer debatteert over verdere eenwording Europa ... Pechtold (D66): VVD speelt woordspelletjes ...Rutte wil niet ingaan op voorspelling dat 3 procent regel niet wordt gehaald

Voorafgaand aan de EU-top van donderdag en vrijdag debatteert de Tweede Kamer met premier Rutte en minister van Financiën Dijsselbloem. Op de top zullen plannen besproken worden voor een verdere eenwording van Europa, in ieder geval op economisch gebied. Het Europese bankentoezicht, inzage in conceptbegrotingen voor de Europese Commissie en verplicht hervormen zijn onderdelen van een plan van EU-president Herman van Rompuy voor ‘Een echte economische en monetaire unie’. Aan de premier en minister van Financiën om deze overdracht van macht naar Brussel uit te leggen.

Get Microsoft Silverlight
Update 19.07 uur
Er komt geen referendum over de toekomstplannen van de EU. De SP-motie die daartoe had opgeroepen is door de Kamer weggestemd. Naast de SP stemden alleen de PVV en de Partij voor de Dieren voor.

Tijdens het Kamerdebat werd Rutte het vuur aan de schenen gelegd of hij net zo streng is voor zichzelf als voor andere landen in Europa. De Nederlandse Bank verwacht dat het Nederlandse tekort volgend jaar 3.5 procent is. Dat is boven de Europese norm. Rutte wilde niet ingaan op de vraag wat er gebeurt als het begrotingstekort inderdaad hoger is dat het CPB heeft voorspeld op basis van de begroting die op Prinsjesdag is ingediend.

Rutte blijkt mordicus tegen kwijtschelding van de Griekse schulden. Minister Jeroen Dijsselbloem (Financiën) sloot dat vorige week nog niet maar noemde het wel het laatste redmiddel.

Eerder vandaag

Volgens de VVD zal er geen sprake zijn van verregaande machtsoverdracht naar Brussel. Volgens VVD-Kamerlid Mark Verheijen worden slechts bevoegdheden gedeeld. Trouw haalt Verheijen aan:

Soevereiniteit is geen worst waar je elke dag een klein plakje van af kunt snijden, zei Verheijen. Nederland is een soevereine staat en blijft dat wat hem betreft ook. Wat met de oprichting van de bankenunie wel gebeurt is dat de eurolanden bevoegdheden delen met elkaar en overdragen aan een ‘scheidsrechter’ in Brussel, aldus de VVD’er.

D66-leider Alexander Pechtold verweet de VVD vervolgens woordspelletjes te spelen alleen maar om niet te hoeven toegeven dat er bevoegdheden worden afgestaan.

Referendum
De twee grootste oppositie partijen SP en PVV willen een referendum over de plannen van Van Rompuy. Dat schrijft NRC Handelsblad. SP-Kamerlid Harrry van Bommel noemde het een staatsgreep:

Dit is niets anders dan een regelrechte coup van federalisten die dromen van de Verenigde Staten van Europa. Europa wil overal het economische en begrotingsbeleid kunnen dicteren. Als het aan de SP ligt, zegt de premier daar keihard ‘nee’ tegen.

Volgens PVV-Kamerlid Barry Madlener zijn de voorstellen van Van Rompuy “een regelrechte aanslag op de Nederlandse soevereiniteit”. Madlener eist daarom net als Van Bommel een referendum en vindt dat Rutte zijn veto moeten inzetten om de plannen tegen te houden. Bovendien moet de Tweede Kamer met een tweederde meerderheid besluiten over de plannen, in plaats van een gewone meerderheid, aldus NRC. 

De Volkskrant houdt een liveblog van het debat bij

NRC: PVV en SP willen referendum over EU-plannen

Trouw: VVD: we delen bevoegdheden met Europa

Geef een reactie

Laatste reacties (40)