104

VVD buigt voor boeren: Geen koe of varken minder

De VVD vindt het niet nodig om de veestapel in te krimpen en schuift daarmee de wetenschappelijke consensus, het advies van de commissie-Remkes en de wensen van coalitiepartners D66 en ChristenUnie opzij. Hoewel de landbouw met ruim 40 procent de belangrijkste bron van stikstofuitstoot is in Nederland, zegt de partij bij monde van Mark Harbers in het AD dat boeren ‘zoveel vee mogen houden als ze zelf willen’ en ‘geen schuld’ hebben aan de stikstofcrisis.

Boeren mogen zoveel vee houden als ze zelf willen. Het gaat erom dat de stikstofuitstoot in de landbouw omlaag gaat. Als een boerenbedrijf in stikstofinstallaties investeert en daardoor amper uitstoot heeft, hoeft er geen koe of varken minder gehouden te worden

De VVD gaat daarmee regelrecht in tegen de plannen van coalitiegenoot D66 om de veestapel te halveren. Ook GroenLinks en de ChristenUnie pleiten voor het inkrimpen van de veestapel en financiële compensatie voor boerenbedrijven, maar als het aan de VVD ligt krijgen ook boeren die niet willen krimpen financiële steun:

Boeren hebben geen schuld aan deze stikstofcrisis. Zij hebben zich altijd aan de regels gehouden, zij hebben geïnvesteerd en beschikken keurig over alle vergunningen. Onder boeren leeft nu de terechte angst dat de aangekondigde stikstofmaatregelen niet vrijwillig zijn. Zij vrezen dat er geen eerlijke keuze voorligt. Boeren moeten écht een keuze hebben, zonder zich zorgen te hoeven maken over de bedrijfsvoering en de financiën. Als je wilt stoppen, valt of staat het met de prijs die je daarvoor krijgt. Maar boeren die niet willen stoppen, moeten hulp krijgen om hun stal te verbouwen zodat ze minder stikstof uitstoten. Daarvoor moet de overheid ruimhartig de portemonnee trekken.

Geef een reactie

Laatste reacties (104)