Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

VVD-burgemeester stapt op, deelde levenslange uitkering uit als zwijggeld

  •  
30-10-2014
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
71 keer bekeken
  •  
burg_300_02.jpg
Bijstandsmoeder moest juridische klachtenprocedures intrekken en mocht niet meer de publiciteit zoeken
Burgemeester Jan Broertjes (VVD) van Midden-Drenthe is opgestapt na onderzoek naar een schandaal rond de tewerkstelling van uitkeringsgerechtigden. Een vrouw die volgens eigen zeggen ten onrechte een jaar gekort werd, kreeg ‘zwijggeld’ aangeboden.
Broertjes kwam in opspraak nadat hij een bijstandsmoeder een levenslange uitkering beloofde en haar ontsloeg van een re-integratieverplichting. Voorwaarde was wel dat ze alle juridische klachtenprocedures tegen de gemeente zou intrekken en niet meer de publiciteit zou zoeken.
De gemeente Midden-Drenthe is berucht vanwege het hoge aantal strafkortingen dat wordt uitgedeeld aan uitkeringsgerechtigden. Het beleid is volgens onderzoekers “oncontroleerbaar, ondoorzichtig en niet transparant”. Uitkeringsgerechtigden worden gedwongen te werk gesteld bij een plaatselijke fruitteler die wegens misstanden een inval van de Arbeidsinspectie heeft gehad.
Ook de bijstandsmoeder die het voorstel kreeg van Broertjes moest werkervaring opdoen bij de fruitteler. Na een paar dagen stapte ze op omdat ze naar eigen zeggen geen enkel uitzicht had op een baan. Daardoor werd ze bijna een jaar gekort op de uitkering en dreigde ze vanwege een huurachterstand het huis uit te worden gezet. 
Broertjes probeerde haar te laten afzien van een klachtenprocedure en het zoeken van publiciteit. In ruil daarvoor bood hij haar een levenslange uitkering. Burgemeester Jan Broertjes lag vaker onder buur maar vertrekt niet meteen, hij wacht het eind van zijn termijn af in januari.

Meer over:

politiek, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.