15

VVD-burgemeester stapt op vanwege seksuele misdragingen

Stefan Huisman trad vrijdag onverwacht af als burgemeester van Oosterhout. Volgens een verklaring omdat hij op een personeelsfeest teveel alcohol nuttigde terwijl hij piketdienst had en omdat er ‘verklaringen’ waren afgelegd over zijn gedrag. Dagblad BN / De Stem heeft achterhaald dat er wel wat meer aan de hand was. Journalisten van de krant wisten vrouwen op te sporen die onafhankelijk van elkaar verklaarden dat ze door Huisman tegen hun zin waren betast. Volgens getuigen zou dat vaker zijn gebeurd.

Gebeurtenissen tijdens het feest bij de ijsbaan op de Markt in december zouden de druppel zijn die de emmer heeft doen overlopen. ,,Het is toch bizar dat iemand in zo’n publieke functie jarenlang met dit gedrag is weggekomen’’, zegt een van de vrouwen die Huismans gedrag aan den lijve heeft ondervonden.

Al eerder ging het verhaal dat Huisman een reputatie had op het gebied van drankmisbruik. De Brabantse gemeente gaf vrijdag een korte verklaring uit:

Burgemeester Huisman: ‘Eind december 2017 vond de personeelsborrel van de gemeente Oosterhout plaats. Bij die gelegenheid heb ik te veel alcohol gedronken en dat terwijl ik piketdienst had. Enkele weken later zijn er verklaringen afgelegd waarin werd aangegeven dat ik grensoverschrijdend gedrag heb vertoond en dat er mensen zijn die zich beschadigd voelen. Voor dit alles bied ik mijn oprechte verontschuldigingen aan. Ik trek uit dit alles de uiterste consequentie en heb besloten mijn ontslag als burgemeester van Oosterhout in te dienen.’

De gemeente noch lokale politici willen ingaan op de zaak. Er zou een afspraak zijn geen commentaar te geven omdat het volgens de bestuurders en politici ‘een persoonlijke zaak’ betreft. De landelijke VVD had eerder al laten weten dat met het opstappen van Huisman ‘de kous af’ is.

Huisman was burgemeester van Oosterhout sinds 2009. Daarvoor was hij burgemeester in Kessel en Hilvarenbeek. Hij is in Nederland de eerste politicus die sneuvelt sinds de opkomst van de #metoo-beweging.

cc-foto: Herman Otto Israel

Geef een reactie

Laatste reacties (15)