Laatste update 03 april 2019, 09:12
63

VVD draaide achter gesloten deuren plannen voor CO2-taks terug

Minder dan 24 uur nadat het kabinet plotseling toch vóór een CO2-taks stelde te zijn, verklaarde VVD-minister Wiebes van Economische Zaken op een besloten bijeenkomst met de leiders van grootvervuilende bedrijven dat er ‘geen vlakke taks’ zou komen. Dat onthult het BNNVARA-programma De Nieuws BV vandaag, na verklaringen van drie betrokkenen.

VNO-NCW
Op donderdag 14 maart verzamelden zo’n 35 vertegenwoordigers van de ‘zwarte uitstoters’ zich in het hoofdkantoor van VNO-NCW waar Wiebes hen vertelt dat er geen generieke CO2-heffing zal worden ingevoerd. Hij drukt hen op het hart dat het kabinet er alles aan zal doen om bedrijven en banen in Nederland te houden.

Dit terwijl de dag ervoor nog met veel bombarie door het kabinet werd verklaard dat er na de tegenvallende doorrekeningen van het klimaatakkoord stevig ingegrepen diende te worden. De energiebelasting zou omlaag worden geschroefd en het omstreden bonus-malus-systeem voor de industrie zou worden ingeruild voor een CO2-heffing.

Oppositie
De oppositie reageert verontwaardigd op het nieuws dat er vlak voor de verkiezingen twee verschillende en tegenstrijdige kabinetsstandpunten werden uitgedragen; een voor de kiezer en een voor het bedrijfsleven.

Een woordvoerder van Economische Zaken laat De Nieuws BV weten dat er geen verdere uitspraken worden gedaan: “De minister zoekt een verstandige heffing, waarbij banen behouden blijven en de CO2-uitstoot met 14,3 megaton wordt verminderd.”

Coalitiegenoten ChristenUnie en D66 vertrouwen erop dat de minister half april “met een verstandige oplossing komt”. De VVD wil niet ingaan “op geruchten”.

Oppositiepartijen PvdA en SP zijn zeer ontstemd over het handelen van Wiebes en GroenLinks-leider Jesse Klaver spreekt op Twitter van kiezersbedrog:

De dag na de klimaatbelofte ging minister Wiebes direct op bezoek bij de lobby van het grote bedrijfsleven om te vertellen dat er heus geen echte CO2-heffing komt, onthult @denieuwsbv. Dit lijkt in alles op kiezersbedrog. Het kabinet gaat niet in gesprek met de oppositie over de klimaatplannen, maar wel met het grote bedrijfsleven. Dit is de dividendbelasting all over again. Welke contacten zijn er achter de schermen geweest met grote industrieën en hun lobbyclub over de CO2-belasting?

Geef een reactie

Laatste reacties (63)