258

‘VVD en CDA hebben anderhalf jaar niks gedaan’

Update: D66-campagne van start ... Na SP krijgen ook de regeringspartners een veeg uit de pan van Pechtold ... Eerder: D66-leider zal SP-program niet uitvoeren

D66 laat zijn verkiezingscampagne zaterdag met groot woordengeschut van start gaan. Kreeg vrijdag de SP al een veeg uit de pan van partijleider Alexander Pechtold, nu is de beurt aan VVD en CDA. Volgens Pechtold hebben de twee regeringspartijen anderhalf jaar niets aan de economie en ons land verbeterd, meldt Trouw. “De staatsschuld is opgelopen, evenals de werkloosheid. Anderhalf jaar populisme heeft ons land geen goed gedaan.”

Update zaterdag 14.30
Pechtold deed zijn uitspraken zaterdag in Utrecht tijdens de officiële aftrap van de campagne van zijn partij voor de Tweede Kamerverkiezingen op 12 september. D66 deelt onder meer chocolademunten uit in Utrecht. Op die manier wil de partij duidelijk maken dat Nederland geen geld kan uitgeven dat er niet is, aldus Trouw. Volgens Pechtold is de centrale vraag bij de verkiezingen: Hoe brengen we Nederland vooruit? Volgens de D66-leider kan dat alleen met gezonde overheidsfinanciën en zijn daarvoor pijnlijke ingrepen nodig. Trouw citeert:

Nederland geeft ieder jaar teveel geld uit. Onze schuld blijft maar oplopen. Als mensen dat thuis zouden doen, staat binnen de kortste keren de deurwaarder op de stoep. Zelfs nu we al veel bezuinigd hebben en het begrotingstekort in lijn met Europese afspraken tot 3 procent hebben beperkt, geven we nog ieder jaar 18 miljard euro teveel uit. Dat kunnen we niet volhouden. We moeten het huishoudboekje weer onder controle krijgen, anders betalen onze kinderen de rekening

Volgens de D66-leider is “nog meer populisme, met welke politieke kleur dan ook” slecht voor ons land: 

Andere partijen beloven de kiezer tot 12 september gouden bergen, om daarna diezelfde kiezers weer teleur te moeten stellen met moeilijke maatregelen. Wij vertellen mensen liever nu al dat we niet nog langer meer geld kunnen uitgeven dan er binnenkomt. Gratis geld bestaat niet!

Eerder
D66-leider Alexander Pechtold kondigde vrijdag aan na de Tweede Kamerverkiezingen niet in een coalitie te willen plaatsnemen waarbij hij het programma van de SP zal moeten helpen uitvoeren. Hij meent de partij niet volledig uit te sluiten, maar het program van de socialisten wel.

In het televisieprogramma WNL Half 8 Live! antwoordde Pechtold op de vraag of hij met de SP in zee gaat:

Dat weet ik niet, maar het programma van de SP, dat ga ik niet uitvoeren.”

Volgens Pechtold dringen de socialisten de staatsschuld onvoldoende terug en wordt de gezondheidszorg onbetaalbaar. Ook zou de partij, welke als campagnemotto onder meer ‘Doe Mee’ heeft gekozen, volgens Pechtold in het programma te veel ‘tegen’ hebben.

Trouw: D66 opent aanval op VVD en CDA

Nu.nl: Pechtold wil program SP niet helpen uitvoeren

Volg Joop op Twitter, vind Joop leuk op Facebook. Of abonneer je op de dagelijkse nieuwsbrief met een handig overzicht van nieuws en opinies.

Geef een reactie

Laatste reacties (258)