44

VVD en D66 verschillen in Europa nauwelijks

Partijen stemmen in 92 procent van de gevallen hetzelfde

De VVD en D66 stemmen vrijwel altijd exact hetzelfde in het Europees Parlement. Dat meldt NOS. VoteWatch deed onderzoek in opdracht van de NOS naar het stemgedrag van de partijen in het Europees Parlement; bijna 2000 stemmingen van de afgelopen vijf jaar werden onderzocht.

De overeenkomst tussen D66 en VVD is veel sterker dan bij de linkse partijen. Zo stemt de PvdA in 78 procent van de gevallen hetzelfde als GroenLinks en in 57 procent van de stemmingen hetzelfde als de SP. GroenLinks en de SP stemmen in 67 procent van de gevallen hetzelfde.

Volgens NOS is de sterke gelijkenis tussen de VVD en D66 opvallen, “omdat ze behoorlijk verschillende campagnes voeren. D66 is duidelijk pro-Europa: de titel van het D66-verkiezingsprogramma is Sterk Nederland. Sterk Europa. De VVD daarentegen geeft in zijn campagne de indruk de invloed van Europa te willen beperken: Europa waar nodig, is de verkiezingsleus van de partij.”

Volgens VVD-leider Rutte zet D66 bovendien de deur naar Europa veel te ver open. In een reactie geeft Rutte toe dat de VVD op algemene onderwerpen zoals economische beleid veel overeenkomt met D66, “maar op een paar heel belangrijke gezichtsbepalende onderwerpen zijn we echt verschillen”, aldus Rutte. Als voorbeeld noemt hij de invoering van eurobonds (Europese obligaties) en Europese belastingen, waar D66 voorstander van is. Ook D66-leider Pechtold ziet de vergelijking met de VVD, maar benadrukt dat de partijen wel degelijk verschillen:

In tegenstelling tot de VVD lijkt het D66 wel verstandig meer en beter met Europese landen samen te werken op terreinen als energie en defensie.

NOS: Weinig verschil VVD,D66 in Europa

cc-foto: Screenshot NOS

Geef een reactie

Laatste reacties (44)