Laatste update 23:23
50

VVD en PvdA loodsen huurverhoging sociale sector door Kamer

Minister Blok (VVD) gaat experimenteren met huurverhogingen in de sociale sector in Amsterdam en Utrecht. Verhuurders krijgen van de minister groen licht om hogere huren te vragen voor kleine nieuwbouwappartementen. Lokale bestuurders zijn woedend.

‘We hebben een groot te kort aan betaalbare woningen,’ zegt het Utrechtse GroenLinks-raadslid Pepijn Zwanenberg. ‘De stad raakt steeds verdeelder, we moeten alle zeilen bijzetten om te voorkomen dat sommige mensen of misschien zelfs hele groepen niet meer in de stad kunnen wonen. Daar moet het beleid op gericht zijn.’

Het Amsterdamse raadslid Jorrit Nuijens, eveneens van GroenLinks, deelt die mening:

Het kabinet pleegt met dit voorstel de zoveelste aanval op huurders in de grote steden. Het is echt een schande dat Blok doet alsof dit goed is voor betaalbare middenhuur. Dit is alleen goed voor investeerders die kleine dure hokken willen bouwen.

Blok denkt dat de woningbouw wordt gestimuleerd wanneer investeerders meer kunnen verdienen op appartementen van maximaal 40 vierkante meter. Om de huurprijs vast te stellen zal het gebruikte puntensysteem worden aangepast, waardoor huurprijzen in de sociale sector tot wel 1000 euro per maand kunnen stijgen.

In de kamer werd getracht via een motie het VVD-experiment tegen te houden. Die motie haalde het niet, onder meer omdat de PvdA pal achter de liberale coalitiepartner bleef staan. ‘Ik zou er zelf niet voor kiezen, maar je maakt in een coalitie onderling nou eenmaal afspraken,’ aldus Tweede Kamerlid De Vries.

Op lokaal niveau maken de sociaaldemocraten zich echter wel druk om de gevolgen voor huurders. Zo zegt de Utrechtse PvdA-fractievoorzitter Marleen Haage:

Ik wil niet dat er over de rug van onze huurders experimenten worden uitgevoerd. Hier komt de ware aard van liberaal Blok naar boven. Wat hij vooral doet, is de zakken vullen van projectontwikkelaars.

Lokale partijen hebben de Tweede Kamer opgeroepen met echte oplossingen te komen voor het tekort aan betaalbare woningen. Bijvoorbeeld door het strenger aanpakken van leegstand, creëren van middelen om illegale vakantieverhuur aan te pakken en meer ruimte te geven aan corporaties om te investeren in nieuwbouw.

Bron: NOS, GroenLinks Utrecht
cc-foto: CorporatieNL

Geef een reactie

Laatste reacties (50)