36

VVD en PvdA verdeeld over asielzoekers

Lokale politici oneens over opvang en terugkeerbeleid

VVD en PvdA lokaal totaal verdeeld over uitgeprocedeerden
De lokale bestuurders van VVD en PvdA zijn het totaal niet eens over de vraag of uitgeprocedeerde asielzoekers nog recht hebben op onderdak. Dat blijkt uit een peiling door Overheid in Nederland onder raadsleden, wethouders en burgemeesters.

Dat schrijft NU.nl. Een meerderheid van de ondervraagden vindt dat de gemeente ook uitgeprocedeerde asielzoekers moet kunnen opvangen. Maar tussen VVD en PvdA tekent zich een groot verschil af. Van die laatste partij vindt 89 procent dat gemeenten die mogelijkheid moet kunnen hebben. Bij de VVD maar 9 procent.

Ook de stelling dat staatssecretaris Fred Teeven  alles in het werk moet zetten om uitgeprocedeerden het land uit te zetten zorgt voor onenigheid. 91 procent van de VVD is het daar mee eens tegen 29 procent bij de PvdA.

Teeven is fel tegenstander van de opvang voor uitgeprocedeerde asielzoekers, ondanks een uitspraak van het Europees Comité voor Sociale Rechten dat Nederland aanspoort om illegalen op te vangen. Diverse burgemeesters, waaronder de Amsterdamse PvdA-burgemeester Eberhard van der Laan, gedogen initiatieven voor collectieve noodopvang voor uitgeprocedeerden. 

CC-foto: Dokters van de wereld 

Geef een reactie

Laatste reacties (36)