7

VVD’er Ankie Broekers-Knol nieuwe voorzitter Eerste Kamer

Broekers over de Senaat: 'Het stemgedrag kan hier anders uitpakken dan in de Tweede Kamer'

Ankie Broekers-Knol (VVD) wordt de nieuwe voorzitter van de Eerste Kamer. Na drie stemrondes bleef zij CDA’er Hans Franken alsnog voor. Andere kandidaten voor het voorzitterschap waren Guusje ter Horst (PvdA) en Marijke Linthorst (PvdA). Broekers-Knol volgt Fred de Graaf op, die terugtrad toen hij ervan beschuldigd werd Geert Wilders (PVV) bij de kroning van koning Willem Alexander uit beeld probeerde te houden.


Nieuwssite NU.nl schrijft dat Broekers voor de stemmingen onder meer sprak over  de rol van de Eerste Kamer, waarin de regeringspartijen VVD en PvdA geen meerderheid hebben. Ze erkende dat de Senaat een politiek lichaam is, maar zei ook dat de Eerste Kamer wetsvoorstellen beoordeelt op hun rechtmatigheid en uitvoerbaarheid. Ze stelde dat de Eerste Kamer weerstand moet kunnen bieden aan druk van buitenaf, aldus NU.nl. ”Het stemgedrag kan hier anders uitpakken dan in de Tweede Kamer.”

Eenmaal gekozen begon Broekers-Knol haar speech als nieuwe voorzitter met een dankwoord aan de afgetreden De Graaf, schrijft de Volkskrant. “Daarnaast dank alle leden voor hun vertrouwen. Het was ongemeend spannend. Ik zit hier nu maar het liefst zou ik een borrel nemen. Ik zal mijn best doen uw vertrouwen waar te maken”, aldus de nieuwe Senaatsvoorzitter.

NU.nl schrijft over Broekers-Knol:

De 66-jarige Broekers zit sinds 2001 in de Senaat. Broekers was in de Eerste Kamer onder meer voorzitter van de vaste commissie voor Veiligheid en Justitie. Ze was in 2002 een van de elf VVD-senatoren die tegen een aanscherping van het antirookbeleid in de Tabakswet stemden. Sinds 1988 is ze daarnaast buitengewoon ambtenaar van de burgerlijke stand in Bloemendaal.

Volkskrant: Ankie Broekers-Knol nieuwe voorzitter Eerste Kamer

NU.nl: VVD’er Ankie Broekers nieuwe voorzitter Eerste Kamer

Geef een reactie

Laatste reacties (7)