83

VVD’er Dijkhoff: We moeten vluchtelingen helpen

Update: Vreemdelingenhaat leidt in Duitsland weer tot aanslag ... VVD-staatssecretaris breekt met partijlijn … Wil dat gemeenten meer opvang voor asielzoekers gaan organiseren ... Weer honderden vluchtelingen overleden 

Dat er meer ruimte gemaakt moet worden voor de opvang van vluchtelingen in Nederland is evident, maar nu lijkt ook het kabinet daaraan te moeten geloven. Staatssecretaris Klaas Dijkhoff (VVD) wil dat gemeenten meer bedden en huizen vrij gaan maken voor de opvang. Dijkhoff breekt daarmee met de lijn van zijn partij, die de vluchtelingen liever niet in Nederland opneemt, maar in de regio wil houden. “Sommige burgemeesters zeggen dan: het ligt hier toevallig lastig. Ja, het ligt overal lastig”, zegt Dijkhoff in de Volkskrant.

De staatssecretaris vraagt vooral VVD-wethouders expliciet om ‘moed’ te tonen. “Plat gezegd heb ik stoere burgemeesters, wethouders en raadsleden nodig.” De VVD’er toont met zijn oproep zelf moed door te breken met de lijn van zijn partij. De VVD-fractie in de Tweede Kamer zou het liefst een muur optrekken rond Europa om de vluchtelingen daarbuiten te houden, omdat de partij vreest dat meer asielopvang binnen Europa uiteindelijk zal leiden tot nog meer asielzoekers. Het kabinet trekt zelfs extra geld uit om Jemen, Syrië en Irak te ondersteunen in de opvang van vluchtelingen in de regio; maar liefst 58,5 miljoen euro heeft het kabinet over om de asielzoekers toch vooral niet in Nederland te hoeven opvangen. Minister Ploumen zegt daarover in de Volkskrant vooral te willen voorkomen dat vluchtelingen de gevaarlijke oversteek maken. “De meeste vluchtelingen willen ook echt in hun eigen regio blijven wonen, zodat ze snel na de oorlog naar huis kunnen. Maar dan moet daar wel voldoende opvang zijn”, zegt ze. Het beeld dat heerst is dat alle vluchtelingen richting Europa trekken, maar dat is onjuist. Het leeuwendeel blijft al in de regio. De vier buurlanden van Syrië hebben in totaal al vier miljoen vluchtelingen opgenomen. 

Doordat in 2011 en 2012 talloze asielzoekerscentra zijn gesloten, moeten de gemeenten nu opzoek naar alternatieve plekken van opvang. Volgens Dijkhoff zijn kantoorpanden en containerwoningen ook geschikt voor opvang. Hij doet daarom een beroep op burgers om te accepteren dat er mogelijk een opvangplaats in de buurt komt.

PvdA en VVD oneens
De VVD en de PvdA kunnen het niet helemaal eens worden over wat er nu moet gebeuren met stroom oorlogsvluchtelingen uit onder meer Syrië. PvdA-leider Samsom stelde donderdag nog dat hij af wil van het Dublin-akkoord. Daarin staat opgenomen dat asielzoekers asiel moeten aanvragen in het Schengen-land waar ze de EU binnenkomen. Dat akkoord is bedacht om te voorkomen dat vluchtelingen tussen EU-landen gaan ‘shoppen’. In de praktijk betekent dit dat landen als Griekenland en Italië onder veel druk staan vanwege de instroom. Al wijst Dijkhoff er op dat de regel in de praktijk ook al deels is opgeheven omdat de vluchtelingen zelf doorreizen naar een ander land, wil de VVD absoluut niet dat er wordt afgeweken van het Dublin-akkoord.

Weer honderden vluchtelingen overleden
Donderdag werd langs een Oostenrijkse snelweg een vrachtwagen gevonden, waarin meer dan zeventig vluchtelingen zaten. Eerder werd het aantal op twintig tot vijftig geschat, maar het zijn er dus veel meer. Alle vluchtelingen zijn overleden, waarschijnlijk door verstikking.

Voor de Libische kust zijn twee boten met vluchtelingen gekapseisd. Men vreest voor nog eens honderden doden, bovenop de talloze eerdere overledenen. Een eerste boot met 50 opvarenden sloeg donderdag alarm, een tweede boot met 400 opvarenden, zonk een aantal uur later, op een kilometer van de kust van Zuwarah. De Libische kustwacht heeft de nacht doorgewerkt om de gevonden lichamen te bergen.

Vreemdelingenhaat

In het Duitse Salzhemmendorf heeft de vreemdelingenhaat in de nacht van donderdag op vrijdag weer bizarre proporties aangenomen. In een woning van een vluchteling, waar een vrouw met drie kinderen woont, werd een molotovcocktail gegooid. De brandweer moest eraan toe komen om de bewoners te evacueren. Fysiek bleven zij ongedeerd.

Geef een reactie

Laatste reacties (83)