15

VVD’er weigert zetel na ‘rechtse verharding’

'Harde campagne waarin partijen elkaar haatten'

Het net herkozen Amsterdamse VVD-raadslid Huub Verweij doet alweer afstand van zijn zetel. Hij is in de verkiezingstijd geschrokken van ‘de verharding’ van de lokale politiek.

Volgens Verweij spelen persoonlijke  omstandigheden een rol. Hij wil zich onder meer concentreren op zijn bedrijf. Maar hij heeft ook moeite met recente politieke ontwikkelingen. In Het Parool zegt hij:

Het is een harde campagne geweest, waarbij partijen elkaar bij wijze van spreken haatten. Het ging er harder aan toe dan in 2006. Dan vind ik het schizofreen nu ineens toenadering te zoeken voor de vorming van een nieuw college.”

Met het vertrek van Verweij wordt de sociaal-liberale vleugel van de partij opnieuw een stukje kleiner, analyseert de Amsterdamse krant. De partij is de laatste paar jaar in de hoofdstad steeds verder naar rechts opgeschoven. ”De rechtse verharding past niet bij mij. Ik ben van de lijn van Ferry Houterman (oud-fractievoorzitter): het hart links, het verstand rechts.”

Op zijn weblog licht Verweij de verharding van de politiek nog iets nader toe:

Tijdens de campagne en de daaraan gekoppelde landelijke situatie werd me duidelijk dat de partijen door het systeem keihard tegenover elkaar werden gezet en kregen mensen die normaal gesproken coorperatief waren naar elkaar een toon en een houding die ik niet goed vond voor de stad. De onderlinge verschillen tussen partijen zijn sterker geworden, dat is prima, maar de toon is teveel in een strijd veranderd, een strijd die ook extra werd getekend door het landelijk falen van twee partijen die kennelijk eigenbelang hoger achten dan het landsbelang!”

De Amsterdamse VVD-fractieleider Eric van der Burg weerspreekt in Het Parool dat Verweijs vertrek duidt op een verrechtsing van de partij. “Huub is een bruggenbouwer en minder iemand van conflicten.”

Geef een reactie

Laatste reacties (15)