24

VVD’ers Eerste Kamer tegen wetsvoorstel ritueel slachten

'Zó maken we hier geen wetten!'

De senaatsfractie van de VVD ziet niets in de omstreden wet tegen het onverdoofd ritueel slachten die door de Tweede Kamer is aangenomen. Er wordt gesproken van een slecht onderbouwd wetsvoorstel dat ‘riekt naar gelegenheidswetgeving’.

In de Volkskrant zegt VVD-woordvoerder senator Sybe Schaap:

Wij zien vooralsnog niet veel in dit wetsvoorstel. Het is slecht onderbouwd en door de amendering in de Tweede Kamer is dat er beslist niet beter op geworden. (…) Het is erdoor gejast om de meer bange geesten gerust te stellen. Ze hoopten het daarmee draaglijker te maken voor de aarzelaars. Dat amendement is een nooduitgang voor degenen die eigenlijk niet willen. Maar in de praktijk zal niemand er iets mee kunnen. Maar zó maken we hier geen wetten!

In het voorstel is een uitzondering verwerkt die een religieus slager het recht geeft op rituele wijze te slachten als kan worden aangetoond dat het dier daardoor niet meer pijn lijdt dan bij de reguliere wijze van doodmaken. 

Wat het standpunt van de VVD-fractie wordt is overigens nog niet bekend. De kwestie ligt politiek zo gevoelig dat Schaap daar pas dinsdag een toelichting op wil geven. Alle fracties geven dan schriftelijk hun mening over de wet. In december wordt er over gestemd.

Als de VVD tegen het voorstel is dan zijn er met CDA, ChristenUnie en SGP minstens dertig tegenstemmers in de Eerste Kamer. Grote vraag is wat de PvdA-fractie gaat doen. De partij is tegen het verbod maar de fractie in de Tweede Kamer stemde voor, op drie leden na.

Maak je eigen ritueel: Volg Joop op Twitter, vind Joop leuk op Facebook

Geef een reactie

Laatste reacties (24)