185

‘VVD’ers financieren Partij voor de Dieren’

Thieme doet onthulling … Partijgescharrel mogelijk openbaar … Verbod ritueel slachten 'een mijlpaal'

Marianne Thieme, mede-oprichter en onbetwist leider van de Partij voor de Dieren, stelt tegenover de Volkskrant dat de partij gefinancierd wordt door ‘rasechte VVD’ers’. Ze overweegt de partij democratischer te maken. Zo wordt er gewerkt aan een voorstel om media toegang te geven tot de besloten partijcongressen.

Thieme onthult zelf de opmerkelijke financiering van de partij door welgestelde VVD’ers.

De geldschieters van de Partij voor de Dieren komen uit onverwachte hoek. ‘Onze financiers zijn rasechte VVD’ers,  pure liberalen.’  

De Partij voor de Dieren wordt in de praktijk vooral gezien als een horzel voor linkse partijen als GroenLinks en de PvdA waar economische belangen worden getoetst aan ethische normen.

De krant besteedt verder geen aandacht aan de uitspraak van Thieme.

De partij hield vorig jaar de media buiten de deur toen intern een hevig conflict uitgevochten werd. Thieme wilde af van collega-kamerlid Esther Ouwehand die echter terugvocht en haar nummer twee positie op de kandidatenlijst heroverde. Volgens Thieme is het inmiddels weer helemaal koek en ei. ‘Beter dan ooit,’ zegt ze over de samenwerking binnen de twee zetels tellende fractie.

Ze overweegt daarom het politieke gescharrel binnen de partij wat meer zichtbaar te maken en de media vrije inloop te gunnen op partijcongressen. Ook wordt er hard gewerkt aan kadertraining want ‘het zou geweldig zijn als we iemand kunnen krijgen die nóg beter is dan ik.’ 

In een uitgebreid interview met de Volkskrant (klik hier voor betaalde toegang) noemt ze het verwerven van een meerderheid voor een verbod op ritueel slachten ‘een mijlpaal’.

Ze verwacht niet dat de meerderheid voor het ritueel slachten in het gedrang komt nu verscheidene politici van de PvdA met een joodse en islamitische achtergrond tegen het onverdoofd slachten in opstand komen. In 2008 begon ze aan het initiatief wetsvoorstel tegen ritueel slachten, drie jaar later is er een meerderheid.

Thieme noemt de sluipende gang naar het aannemen van het wetsvoorstel een typisch geval van een ‘echo-meerderheid’. In 2008 kraaide er geen haan naar, nu zijn partijen als de VVD en het PvdA om. Ze schetst hoe een echo-meerderheid tot stand komt. ‘Wij lopen voor de troepen uit en worden weggehoond, maar opeens zie je ze ons volgen. Het kwartje is nu aan het vallen.’

Zie ook: Partij voor de Dieren wordt steeds meer een normale partij

cc-foto: Roel Wijnants / Sebastiaan ter Burg

Geef een reactie

Laatste reacties (185)