174

VVD: eurofielen grotere bedreiging Europa dan Le Pen

Update: Verheijen biedt excuses aan ... Pechtold noemt uitspraak 'schandalige vergelijking met geen al te frisse types' ... Bolkestein: 'Verhofstadt blaft tegen de maan' ... Europa-woordvoerder VVD, Mark Verheijen, hekelt 'gevaarlijke eurofielen' in TROS Kamerbreed

Het grootste gevaar voor het Europa zijn niet de rechtspopulisten als Marine le Pen van Front National, maar de zogenoemde ‘geharnaste eurofielen’ als Martin Schulz. Dat zei Mark Verheijen, Europa-woordvoerder van de VVD, zaterdag in TROS Kamerbreed.

Update zondag 14.00 uur:
Mark Verheijen heeft excuses aangeboden voor zijn uitspraken:

Ik heb mijn woorden verkeerd gekozen en bied daarvoor mijn excuses aan.

Update zondag 10.00 uur:

Alexander Pechtold van D66 heeft de uitspraken van VVD’er Verheijen scherp veroordeeld. In het programma WNL op Zondag noemde hij het citaat ‘schandalig‘ en een ‘zeer gevoelige politieke uitspraak’:

Vraag me af of dit ook het standpunt van Rutte is.

Pechtold vond het onkies om mensen als Verhofstadt en Schulz te vergelijken met ‘geen al te frisse types’ en waarschuwde:

We moeten waakzaam zijn voor nieuwe vrienden van Wilders.

Verheijen oogstte ook lof om zijn uitspraken. Oud-VVD-leider en oud-eurocommissaris Frits Bolkestein zei in het NOS-radioprogramma Met het Oog op Morgen dat er veel wijsheid in zit:

Alleen de Belgen denken dat Europa een oplossing is voor hun communautaire problemen. Verhofstadt blaft tegen de maan. Hij denkt dat je de natiestaat kunt afschaffen en zijn eurofederalisme is ook onzin, omdat men het niet wil. Dan moet je erover ophouden.

Eerder:

Verheijen zegt in eerste instantie ‘niets met de twee uitersten te hebben’. Daarmee doelend op D66 aan de ene kant en PVV en SP aan de andere. Volgens hem is het belangrijk om kritisch te durven zijn op Europa maar ook om de discussie te voeren over wat voor een Europa we dan wel willen hebben.  Een moment later zegt hij echter dat hij de ‘euroscepsis’ van nationalistische partijen als UKIP en Front National niet als grote bedreiging voor Europa ziet. De grootste bedreiging voor Europa zijn volgens hem de ‘geharnaste eurofielen’ als Martin Schulz en Guy Verhofstadt.

Luister hier het fragment van TROS Kamerbreed terug.

cc-foto: Ernest Morales

Geef een reactie

Laatste reacties (174)