218

VVD geeft na PVV nu ook SGP regeermacht

SGP-woordvoerder op Twitter: 'Waar blijft het gebak?'

NRC Handelsblad en Trouw constateren dat de door de VVD gedomineerde regeringscoalitie steeds afhankelijker is van de steun van orthodoxe christenen. De SGP viert feest over de gewonnen macht.

NRC Handelsblad schrijft in de digitale editie (betaalde toegang):

De SGP doet helemaal mee. Niet alleen twitteren de orthodox-protestante Kamerleden van de partij die tot in de jaren negentig de televisie als een wapen van de duivel zag. Van een voor veel Nederlanders folkloristische splinterpartij zijn ze opeens een macht geworden die de hele Tweede Kamer kan laten draaien.

Trouw constateert hetzelfde:

De woordvoerder van de SGP, Menno de Bruyne, is trots op de macht die zijn partij opeens heeft. ‘Als er nog studenten zijn die taart willen laten bezorgen, schroom niet’, schreef hij gisteren op Twitter.

Het kabinet past steeds vaker voorstellen aan de wensen van de SGP aan, zoals deze week met de boete voor langstudeerders. Volgens NRC Handelsblad moet het kabinet dat doen omdat de strategie van blufpoker die Rutte aanvankelijk voorstond niet werkte. Daardoor strandde een poging om btw op de podiumkunsten fluks door de Eerste Kamer te loodsen. Volgens de krant kan het kabinet zich na een reeks tegenvallers nog niet meer gezichtsverlies veroorloven.

Geef een reactie

Laatste reacties (218)